• Головна
  • Новини
  • - Ви мольфарка? - Ні, я фахівець з езотерики! або які зміни чекають на ЗУ Про вищу освіту

Богдан Козійчук

студент ЛНУ ім. І. Франка

Експерт у НАЗЯВО, голова студентського Наукового товариства юридичного факультету


17.01.2024, 15:04

- Ви мольфарка? - Ні, я фахівець з езотерики! або які зміни чекають на ЗУ Про вищу освіту

На доопрацюванні у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій лежить законопроєкт про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти.

То що, тепер ясновидці, астрологи, тарологи та інші спеціалісти у галузі магії можуть отримати диплом від ВНЗ? 

Не зовсім. Цими змінами законотворець намагається помістити у правове поле езотеричну освіту як вид неформальної освіти, що ґрунтується на суб’єктивних знаннях і досвіді у певному напрямку езотерики (астрологія, тарологія, нумерологія, рунологія, екстрасенсорика та ін.). Для цього суб’єктом законодавчої ініціативи - депутатом Сергієм Гривком - пропонується започаткувати окремий Реєстр наставників у сфері езотеричної освіти, де такий спеціаліст зможе за власним бажанням, добровільно, сплативши адміністративний збір, набути статус науково-педагогічного працівника, здійснювати навчання учнів та видавати їм дипломи у сфері езотеричної освіти. Що найцікавіше, з прийняттям цих змін спеціаліст з езотерики зможе навіть утворювати навчальні заклади, послуговуюючись такими термінами як “школа / інститут / академія езотерики”.

Для чого це державі?

Насправді правове регулювання наставників у сфері езотеричної освіти спрямоване на поповнення державного бюджету, адже за видачу одного іменного стилізованого диплому у сфері езотеричної освіти таким наставником сплачується плата у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатної особи, який станом на 1 січня 2024 року становить 3028 грн (ст. 7 ЗУ “Про Державний бюджет України на 2024 рік”).

Чи охоплюються цими змінами діяльність так званих чорних магів?

Так, законотворець пропонує додати окремий пункт, яким наставникам у сфері езотеричної освіти під час їх діяльності заборонено здійснювати у будь-якій формі виготовлення, зберігання та розповсюдження інформації з пропагандою культу насильства і жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації, а також будь-яким іншим способом поширювати вказані ідеї серед населення.

То чи зможуть знахарки стати експертами у кримінальному провадженні, якщо їхня освіта буде визнаною?

Ч. 2 ст. 10 ЗУ “Про судову експертизу” так характеризує судового експерта: фахівець, який має відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшов відповідну підготовку та отримав кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності. Тоді-таки знахарка може бути експертом? Ні, адже вище було зазначено, що езотерична освіта ґрунтується на суб’єктивних знаннях і досвіді, що прямо суперечить судово-експертній діяльності, яка здійснюється на принципах законності, незалежності, об’єктивності і повноти дослідження (ст. 3 ЗУ “Про судову експертизу”).

А чи може, наприклад, таролог виступати спеціалістом у кримінальному провадженні?

За ст. 71 КПК спеціалістом є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками і може надавати консультації, пояснення, довідки та висновки з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок. Кримінальний процесуальний закон не регламентує детальної градації щодо спеціаліста. Тобто спеціалістом може бути запрошена будь-яка людина, яка може 1) надати технічну допомогу (наприклад, у вилученні певного предмету) або 2) надати консультацію з питань, які потребують відповідних знань і навичок. Консультації спеціаліста не є доказами. Тож будь-яке об’єктивування пояснень чи консультацій есперта судом прямо суперечить завданню кримінального провадження, а саме забезпеченню швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду (ст. 2 КПК), результатом якого виступає рішення суду, яке має бути ухвалене на підставі об’єктивно з’ясованих обставин (ст. 370 КПК). Отже, таролог може бути спеціалістом у кримінальному провадженні.

Висновки

Правове регулювання езотеричної освіти є нічим іншим, ніж способом додаткового наповнення Державного бюджету, що для країни, яка перебуває у збройному протистоянні з РФ, є потрібним кроком. Об’єктивна суть езотеричної освіти будується на суб’єктивних неакредитованих знаннях, тож навряд чи може виступати істинною наукою у системі освіти України. Для запуску пропонованих змін органам державної влади потрібно привести НПА у відповідність із змінами, а також прийняти нові підзаконні НПА, які регулюватимуть формування Реєстру, видачу дипломів, а також порядок нарахування педагогічного стажу наставникам з езотеричної освіти.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: