21.02.2019, 15:57

Великі та величні. Дерев’яні церкви Батятич

Село Батятичі Кам’янко-Бузького району має давню і славно історію. Перша згадка- в 1405 році, довгий час село було королівською власністю, потім переходило з рук в руки різних магнатів. Батятичі здавна славилися медоварінням.

Окрасою села є дві величні дерев’яні церкви XVIII століття. Вони були збудовані майже одночасно – церкву св. Юрія було зведено у 1759 році, а храм Собору Пресвятої Богородиці – у 1788-му. Обидві святині дуже схожі між собою ззовні, хоча інтер’єр кожної з них має особливу «родзинку». Ділиться досвідом подорожі Край

Церква святого Юрія

Пам’ятка архітектури національного значення. Була збудована у 1759 році за кошти місцевого дідича Костянтина Папари у стилі галицької школи народної архітектури. Завдяки високому художньому рівню декоративного оздоблення у поєднанні з вишуканими пропорціями об’ємів церква вважається одним з найкращих зразків галицької дерев’яної архітектури XVІІІ ст.

У храмі зберігся стінопис XVIII ст. і розписи ХІХ ст. авторства Теофіла Копистинського.

У 1947 році церкву було закрито і передано під склад. Після того, як у 1979 році церкву Юра була занесено в ранг архітектурних пам’яток, храм було відреставровано і в 1982 році відкрито у ньому музей.

На початку 90-х церкву було повернуто місцевій греко-католицькій громаді. Після ремонту церкву святого Юра було вдруге освячено 6 травня 2000 року.

Церква Собору Пресвятої Богородиці

На цьому місці стояв попередній храм ще у 1564 році. Сучасний храм було зведено у 1788 році у стилі галицької школи народної архітектури. З посеред інших дерев’яних церков цей храм виділяється вельми великими розмірами. Церква тризрубна, увінчується трьома шоломоподібними банями з маківками. Цікавою особливістю є круговий балкончик-галерея на верхівці центральної бані, навколо ліхтаря, що практично не зустрічається у дерев’яних церквах.

В інтер’єрі церкви збереглися численні старовинні артефакти: масивні бічні дерев’яні двері зі старовинними замками, одвірок головних дверей, що майже суцільно вкритий інскрипціями на церковно-слов’янській мові. Як і церкву Юра, \нНа початку ХХ століття храм розписав Теофіл Копистинський.

В радянський час церкву використовували як колгоспний склад, потім як музей. Повернули святиню громаді у 1989 році. Зараз  у церкві Собору Пресвятої Богородиці відбувається реставрація. Церква має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Поруч з церквою стоїть велика одноярусна дерев’яна дзвіниця 1788 року майже кубічної форми з арковими отворами, накрита шатровим верхом.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: