• Головна
  • Новини
  • З Яворівського району вилучили Яворівщину - отака рехформа

Іван Стецькович

політик, людина з почуттям гумору

Ексголова Яворівської РДА, ексдепутат Львівської обласної ради, ексдиректор школи, ексучитель історії і права. Одружений - вже без екс.


16.06.2020, 20:05

З Яворівського району вилучили Яворівщину - отака рехформа

Наприкінці минулого тижня на своєму засіданні Уряд прийняв рішення про поділ країни на райони. Було 490, а стало 129. На Львівщині створено 7 районів замість 20 і 9 міст обласного значення.

Є на карті Львівщини і Яворівський район, але в таких межах, що від Яворівщини там мало що залишилося. Від Яворівського району Уряд "відцяпав" Івано-Франківську ОТГ. А це - більша половина промислового потенціалу району, до створення якого приклалася місцева влада разом з громадою протягом останніх десятиліть, в тому числі і через створення спеціальної економічної зони "Яворів".

Зусиллями місцевої влади і місцевих громад були створені природний заповідник "Розточчя", Яворівський національний природний парк, ведмежий притулок Домажир, які стали рекреаційно-відпочинковою зоною не тільки для жителів району, а і регіону в цілому.

А що залишили Яворівському району? Нерекультивовані землі, пошкоджені внаслідок виробничої діяльності державного підприємства "Сірка", і фінансування якого припинено державою ще в 2014 році, а також військовий полігон, який займає чверть території району і в екологічному плані створює немало проблем для мешканців краю.

Але і це ще не все. В яворівчан забрали те, що вирізняло яворівщину серед інших етнічних груп в країні. Кожен з нас хоче мати своє лице, чимось вирізнятися від інших. Це саме стосується кожної етнічної групи і нації загалом. Яворівщина в цьому напрямку займає значне місце серед інших етносів. Так історично склалося, що на Яворівщині переважно піщані землі і територія виживала і розвивалася за рахунок ремесел і торгівлі.

Збереження народного мистецтва, як першооснови творчості, спадкоємності поколінь, збереження самобутності, традицій і звичаїв - все це було і є основою розвитку Яворівщини.

Яворівська різьба, Яворівська іграшка, Яворівська писанка і багато іншого є зосереджено на базі Івано-Франківського художнього професійно-технічного училища №14 ім.Й.Станька, історія якого сягає в сиву давнину.

В 1896 р. в м. Яворові була відкрита "Забавкарська школа". З 1905 р. школа отримує назву "Державна школа деревного промислу". Яворівська різбярська школа за Австро-Угорщини діяла до Першої світової війни (1914 р.) Відновлено навчання за Польщі - з 1920 р. до Другої світової війни (1939 р.).

З приходом радянських військ школа дістає назву "Школа столярна". За німецької окупації з 1943 по 1944 рр. відновили навчання в Яворівській школі деревного промислу. В1946 р. відновлюють Яворівську школу майстрів художньої різьби по дереву. З 1954 р. Яворівська профтехшкола майстрів художньої різьби по дереву дістає назву "Яворівська школа художніх ремесел"...В 1963 р. училище переводять в смт. Івано-Франкове. Я цей великий екскурс в історію зробив з однією метою - навчальний заклад, де все пов'язано з Яворівщиною, буде розміщений в іншому районі.

І тисячолітня святиня - печерський монастир у Страдчі, Патріарший паломницький центр УГКЦ - вже також не Яворівщина.

А могло бути все нормально, по людськи, щоб не будоражити громади трьох районів. Мостиська і Яворівська районні ради зробили все від них залежне, щоб таке об'єднання було безболісне, зрозуміле і добровільне, відповідно до законодавства. Підтримала створення Яворівського району в межах двох районів і обласна рада, прийнявши відповідне звернення до центральних органів влади. Виявилося, що на центральному рівні в нас немає влади, а є суцільне зловживання владою.

Є ще трохи часу, щоб виправити ситуацію. Остаточне рішення буде приймати Верховна Рада. І там своє слово повинен сказати народний депутат від Яворівського виборчого округу, бо тішитись тільки тим що є, може тільки необізнана людина, або для самопіару...

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: