Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


15.08.2023, 18:41

Хмельницька тергромада в умовах воєнного стану

Хмельницька область утворена 22 вересня 1937 року з центром у місті Кам’янці-Подільському (до 4 лютого 1954 року називалася Кам’янець-Подільською). Її площа - 20624 тис км² (3,4 % площі України), населення – 1 265 тис. осіб. Область складається з трьох районів (Шепетівський – 287 тис., Хмельницький - 687 тис., Кам’янець-Подільський – 291 тис.) та 68 громад.

Хмельницька територіальна громада налічує понад 293 тис мешканців та включає 26 населених пунктів. З 2015 року місто очолює Олександр Симчишин  - переміг із результатом 59,99 % голосів. А в 2020 році набрав 86,83 % голосів - це найвищий показник серед усіх обласних центрів України. 

Нещодавно у межах заходів Харківського прес-клубу «Місцеві громади Хмельниччини в умовах воєнного стану. Відбудова» разом із колегами зі всієї України мав можливість зустрітися із міським головою Хмельницького Олександром Симчишиним та побачити як живе Хмельницька територіальна громада в умовах російсько-української війни.

Олександр Симчишин - один з небагатих мерів України, який перереєстрації підприємств за місцем релокації, оскільки вважає, що надходження з податків повинні підтримувати економіку регіонів, де триває війна. А відтак, релоковані до Хмельницького підприємства  податки сплачують у Запоріжжі, Донецькій області, Харкові та Харківщині. 

Як розповів міський голова, допомагати військовим місто почало ще у  2016 році. 

«Війна ж насправді  почалася в 2014 році, а тому від 2016 року ми активно допомагали нашим військовим,фінансували  усі військові частини на території Хмельницької громади. Системи оповіщення почали тестувати ще в листопаді 2021 року», - зазначив Олександр Симчишин. 

З перших днів війни у місті  запровадили режим жорсткої економії. Жодного капітального ремонту дороги не зробили. 

«Уперше за вісім років у нас на дорогах з’явилися ями. Виконуємо тільки аварійні ремонти. Вдалося успішно виконати бюджет 2022 року та перевиконали бюджет за перше півріччя 2023 року.  Сподіваємося, що в другому півріччі буде теж перевиконання. Бізнес вчасно платить податки», - розповів очільник міста.

Зміни, на думку міського голови, це -  не лише кілька метрів асфальту. Зміни – це те , що відбувається у свідомості, в голові. 

«Тому найпершим моїм завданням було навчити хмельничан любити рідне місто. У 2019 році тільки 40% мешканців відповідали, що пишаються своїм містом, а у 2021 році -  85%. А в цьому році – уже 92%. Звісно, що в таких умовах місто буде успішним. А це і є результатом справжніх змін», - підсумував Олександр Симчишин. 

Sanimed-M з Харкова

Загалом у  Хмельницькому працює двадцять релокованих підприємств з регіонів України, де тривають бойові дії. Їх було більше, але деякі повернувся додому. 

Підприємство засноване Sanimed-M в 2016 році, виготовляє продукцію для лабораторних досліджень у медичних закладах (для діагностики різних захворювань), зокрема, поживні середовища, які використовують лікарні та лабораторії при проведенні досліджень. Клієнти підприємства - лабораторні діагностичні центри України, лікарні, станції переливання крові. Частина підприємства ще залишилася у Харкові і працює там у надзвичайно складних умовах під постійними обстрілами.

Директорка та співвласниця Олександра Українець розповіла, що перевезти підприємство було надзвичайно складно. За її словами, в Харкові було небезпечно з перших днів війни, вороги його обстрілювали безперервно, але вчасно платили зарплату працівникам. 

«Не знали, що робити, але вірили, що працюватимемо лише в Україні. Багато коштів уклали в навчання персоналу. Частину підприємства вдалося релокувати до Хмельницького, хоча розглядали інші міста - Львів, Чернівці, Ужгород», - каже Олександра.

До слова, у Львові за приміщення захотіли втричі більшу орендну плату, ніж у Хмельницькому.

Найважливіше було знайти стерильне приміщення з відповідною вентиляцією позаяк вирощування поживних середовищ для медичних лабораторій вимагає приміщення з відповідним освітленням та опаленням.

Приміщення у Хмельницькому знайшли випадково. Після низки пошуків та розчарувань в жінки опустилися руки. Приміщення старої комунальної пральні було досить занедбане. Зробили ремонт, встановили вентиляцію та пристосовували офіс до лабораторних умов. Приміщення тут займає 370 м кв., орендна плата - 16 тис гривень. Договір оренди на десять років, а ремонт приміщення обійшовся підприємству в 6  мільйонів гривень.

Олександра Українець радіє, що зупинилася саме в Хмельницькому - це кращий вихід на ринки заходу України. Багато продукції замовляють львівські лабораторії. 

«Докупили нове обладнання за 30 мільйонів гривень, на яке держава не дала нам пільг. Раніше мали 2% податку з обороту, а тепер і це забрали», - каже Олександра.

Центру управління відходами «Розумне довкілля»

Фото Маріанни Антонюк
Фото Маріанни Антонюк

У Хмельницькому розпочинається будівництво сучасного сміттєпереробного заводу за кошти міського бюджету (3 мільйони євро), кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку (28 мільйонів євро) та гранту ЄС (5 мільйонів євро). Теперішнє сміттєзвалище планують рекультивувати та засадити  деревами. Тут працює єдиний в Україні навчальний центр поводження з відходами, в якому дітей та дорослих навчають як правильно сортувати сміття.

Як розповіла представниця офісу проєкту «Розумне довкілля. Хмельницький» Світлана Каритун, це - єдиний в Україні заклад, де навчають правильного поводження з відходами. За два роки центр відвідало 10 тисяч дітей та дорослих.

Відвідувачам музею радять вдома мати кілька відер не сміття - скла, пластику, залишків їжі. Пресування пластикових пляшок з-під води є гарантією того, що їх не витягуватимуть із вуличних контейнерів аби згодом у них продавати на ринку молоко чи інші напої. Модель сортувальної лінії майбутнього сміттєпереробного заводу демонструє як сортуються різні всі види сміття, в тому числі металеві предмети. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: