• Головна
  • Новини
  • У Львові обгортають скульптури вогнетривкими матеріалами

04.03.2022, 16:38

У Львові обгортають скульптури вогнетривкими матеріалами

У Львові пам’ятки культурної спадщини убезпечують від можливих руйнувань. Йдеться насамперед про об’єкти ансамблю Світової спадщини ЮНЕСКО. Ці пам’ятки – універсальна світова цінність і перебувають під охороною ЮНЕСКО.

Про це повідомила пресслужба ЛМР.

Так, захисними екранами закривають унікальні вітражі, деякі з них демонтують. Захищають і окремостоячі скульптури. Зокрема, їх обгортають вогнетривкими та захисними матеріалами. А от частину унікальної сакральної пам’ятки - дерев’яного вівтаря «Голгофа» - вирішили демонтувати та перемістити до сховища. Усі роботи виконують спільно з місцевими реставраторами.

«Зараз триває демонтаж частин вівтаря «Голгофи». Цей вівтар з 14 століття пережив війни, пережив епоху боротьби Радянського Союзу з релігією. Недавно його реставрувала спільна група українських і польських реставраторів. До слова, одну з фігур вівтаря було знайдено у музеї. Очевидно, вона була захована під час другої світової війни так, як ми зараз це робимо. Ці три фігури – розп’ятого Ісуса, Матері Божої та Марії Магдалини – демонтуємо, і вони будуть відповідно упаковані та збережені у сховищі, що у підземеллі. Ця сакральна пам’ятка - єдина така в Україні, думаю, і у Європі також», - розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Саму ж конструкцію вівтаря, яка залишилась у Вірменському дворику, захистили металевими листами.

Обгортають захисними матеріалами і окремостоячі скульптури, зокрема, навколо Катедри та фонтани на пл. Ринок.

«Скульптури обгортаємо вогнетривкою тканиною, скловатою, далі - спеціальною фольгою і насамкінець вдягаємо на них спеціальні мішки. Це не врятує фігури, якщо буде пряме потрапляння, однак при потужній ударній хвилі вони не розіб’ються на шматки і не розлетяться. Демонтувати їх не завжди є можливість, вони великі», - зазначила Лілія Онищенко.

Також у Львові у різний спосіб захищають вітражі, які розміщені у церквах та житлових будинках. Їх закривають захисними екранами, а деякі – демонтовують. «Намагаємось захистити найбільш вразливі елементи будівель – вітражі. Закриваємо їх у різний спосіб, десь навіть і демонтуємо і складаємо так, щоб пізніше можна було поставити на місце. В більшості - закриваємо, щоб у випадку вибухової хвилі вони лишились неушкоджені.

Є вітражі, які складно захистити, бо вони величезні. До прикладу, на Катедрі. Там ми залучили рекламників, які мають машини-вишки. Також запросили альпіністів, аби визначити, яким чином вони можуть опустити сітки зверху і поставити на ці сітки захист», - сказала Лілія Онищенко.

Роботи з захисту пам’яток виконують львівські професійні реставратори. Також місто отримало допомогу від реставраторів з Польщі - вони зібрали гроші, щоб закупити матеріали.

За словами Лілії Онищенко, на сьогодні також і всі львівські музеї демонтували експозиції та передали до сховищ.

Нагадаємо, у Львові збережено понад 2500 пам’яток історії та архітектури. Історична частина міста та Святоюрський комплекс з 1998 р належать до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Водночас керівниця управління охорони і сторичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко закликала усі країни бойкотувати цьогорічну Сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка має відбутися у м.Казань (РФ).

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: