Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


17.06.2021, 11:38

Стратегія-2030, громада без старост та равликова ферма

Кожен з нас мріє жити у сучасній громаді, де в пріоритеті комфортні умови проживання, розвинена інфрастуруктура, доглянуті паркові зони та відновлені пам’ятки архітектури, які будуть вабити око місцевим жителям і туристам з усіх куточків країни.

Що це - обіцянки чи здійсненні мрії?

Нещодавно разом з журналістами з різних міст України мав унікальну нагоду відвідати мальовничу Полтавщину та побачити  на власні очі, як поступовими та впевненими кроками можна втілити мрії в реальність.

Місто із стратегією розвитку до 2030 року

У Полтавській міській раді ми дізналися про історію будівлі ради, її архітектуру та сьогодення. Екскурсоводами для нас були самі працівники пресслужби, депутатка міської ради Оксана Деркач і перший заступник міського голови Валерій Пархоменко. Кульмінацією екскурсії стала можливість взяти участь у голосуванні, як це роблять депутати під час сесійних засідань.

У місті, яке за своїм розташуванням є важливим культурним і транспортним центром ОТГ із  загальною площею 547,8 кв.км  та населенням 312,8 тис осіб (2020), розроблено стратегічний план розвитку до 2030 року. Це напрям реальних дій, які можуть задовольнити потреби мешканців у комфортному, безпечному проживанні, забезпеченні роботою, здоровому середовищі та повноцінному відпочинку.

Концепція інтегрованого розвитку міста «Полтава-2030» є дієвим інструментом місцевої влади для ведення постійного діалогу з потенційними донорами та інвесторами. Понад десять тисяч жителів разом визначали шляхи розвитку міста. Залучення представників усіх осередків суспільства дозволило отримати комплексну картину стану Полтави та визначити сфери та цілі подальшого розвитку, спрямовані на гармонійне вдосконалення міста на майбутній період.

До реалізації проектів Концепції долучаються структурні підрозділи міськради, комунальні підприємства, громадські організації та бізнес-асоціації. Так, Інститут розвитку міста активно співпрацює з різними зацікавленими особами і організовує роботу з ревіталізації промислових територій та інтеграції зелених зон міста, а управління економічних питань в рамках співпраці з міжнародними організаціями розробляє маркетингову стратегію міста.

Громада без старост

Ще одним відкриттям стала Новоселівська громада – єдина в Полтавській області, де немає старост – на чолі з молодим та амбітним головою, кандидатом юридичних наук Євгеном Бовою. Він не лише зібрав навколо себе команду небайдужих фахівців, а й домігся фінансування низки потужних проектів, зокрема перетворення колишнього санаторію «Лісові Поляни» в сучасний геріатричний профілакторій та відродження практично зниклої (через неконтрольований видобуток піску) річки Свинківки.

Новоселівська об’єднана територіальна громада утворена 30 червня 2019 року. До її складу ввійшли 27 населених пунктів з чотирьох сільських рад. Центром громади є мальовниче село Новоселівка, засноване в кінці ХІХ століття, розташоване на лівому березі річки Свинківка (права притока річки Коломаку), за 13 кілометрів від Полтави.

Зусиллями команди однодумців вдалося відновити матеріальну  базу всіх шкіл на території Новоселівки, відтак, з нового навчального року діти прийдуть до відремонтованих класів, які оснащені сучасною технікою та умовами, необхідними для повноцінного навчання.

 Амбітний міський голова поділився найближчими планами - озеленити Новоселівку та збудувати  унікальний парк з розарієм, аналогу якому немає в усій Україні. Вважає, що забезпечити комфорті умови життя громади можливо, якщо у цьому зацікавлені самі мешканці.

Французькі делікатеси

Новоселівська громада здивувала нас своїми сміливими рішеннями для приваблення туристів. На її території функціонує справжня равликова ферма, господарі якої запросили нас на дегустацію справжніх французьким делікатесів, які зусиллями місцевих підприємців із невеличкої справи переросли в прибутковий бізнес.

Від місцевого екскурсовода ми дізналися, що смак равлика залежить від його породи, равлики не чують, не бачать та спілкуються один з одним за допомогою дотиків; вони низькокалорійні та дуже смачні; до свого максимального розміру вони ростуть 6 місяців, а з їх панциру навіть виготовляють підсвічники.

Повернувся із Полтавщини з приємними враженнями. Досвід розвитку  місцевих громад, їхні сміливі, далекоглядні рішення без сумніву можна втілювати і в нас. Львівщина має для цього усі перспективи та можливості.

Прес-тур відбувся в межах проєкту Харківського прес-клубу Media Hub Kharkiv за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: