• Головна
  • Новини
  • ПРО МОЖЛИВУ РЕАКЦІЮ-ВІДПОВІДЬ ДЕМОКРАТИЧНОГО СВІТУ НА ОСТАННІ АГРЕСИВНІ ДІЇ ПУТІНСЬКОГО РЕЖИМУ

Мирослав Дністрянський

науковець в галузі політичної географії та геополітики

Доктор географічних наук, доктор суспільно-економічних наук Українського вільного університету в Мюнхені, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка.


24.09.2022, 12:53

ПРО МОЖЛИВУ РЕАКЦІЮ-ВІДПОВІДЬ ДЕМОКРАТИЧНОГО СВІТУ НА ОСТАННІ АГРЕСИВНІ ДІЇ ПУТІНСЬКОГО РЕЖИМУ

Держави – західні партнери України одностайно засудили останні агресивні наміри, рішення та заяви кремля (щодо проведення референдумів на окупованих територіях, щодо мобілізації та погроз використання ядерної зброї). Але для того, щоб зупинити путінський режим, потрібні рішучі дії в усіх сферах. І це в інтересах не лише України, але й усіх держав і суспільств вільного світу, для яких також реальною є загроза російської експансії. Але реакція на воєнну ескалацію з боку москви буде ефективною, якщо будуть 1) запроваджено нові і жосткіші санкції проти росії; 2) активізується забезпечення України зброєю нового покоління; 3) буде заблокувано участь та членство росії в діяльності різних міжнародних організацій, у тому числі спортивних та культурних.

Щодо санкцій, то треба відкинути твердження, ніби санкцій вже і так багато, і вони спрацюють в далекій перспективі. Насправді, це хибний підхід, бо з часом підсанкційні держави, навпаки, доволі успішно пристосовуються до санкцій та усіляко їх обходять. Тому потрібні такі санкції, які забезпечили б швидкий результат. І це насамперед санкції щодо російського експорту, бо саме він дає гроші на війну, та банківсько-фінансової сектору, бо вплив на ці сфери для росії практично не відчутний. А тут є реальні можливості, бо якщо якісь обмеження щодо нафти заплановано, то на газ, метали, насамперед, кольорові, продукцію хімічної промисловості та сільського господарства – практично ні. І це реально зробити. Так само є всі інструменти, щоб підірвати банківсько-фінансову систему, якщо запровадити санкції не лише щодо державних банків, але й приватних, а також і тих зарубіжних, які залишилися працювати в росії.

Для ефективної збройної протидії України московському агресору недостатньо забезпечити її зброєю колишнього радянського виробництва, тут потрібна сучасна авіація, танки та зенітно-ракетні установки більшої дальності.

І насамкінець: оскільки росія порушила базові засади статуту ООН, то вже треба на всіх рівнях ставити питання про виключення цієї держави і зі складу ООН, і з Ради Безпеки ООН. Так само й з інших міжнародних організацій. Потрібно продовжити обмеження і для російських спортсменів, бо спорт для цієї недоімперії має особливо велике значення, та для російських туристів, адже відповідальність за злочини кремля має нести все російське суспільство. І що ще важливо: західні держави не мали б боятися того, що москва прямо нападе на них, бо московський режим зараз настільки ослаблений, що Захід переміг би його, як кажуть, одним пальцем.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: