Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


30.06.2023, 15:38

Охтирська громада в умовах воєнного стану

Охтирська міська територіальна громада Сумської області утворена 3 жовтня 2019 року, до неї окрім Охтирки входять ще 10 сіл. Місто засноване понад 380 років тому, знаходиться за 30 км від кордону з російською федерацією. Його населення зараз – біля 50 тис мешканців.

Нещодавно у межах заходів Харківського пресклубу «Місцеві громади Сумщини в умовах воєнного стану. Відбудова» разом із колегами зі всієї України мав можливість побачити як живе і відбудовується Охтирська тер громада в умовах російсько-української війни.

Стратегічне значення міста

Особливістю міста-Героя Охтирки є його розташування в центрі своєрідного трикутника обласних центрів: Сум, Харкова та Полтави. 

Як розповів міський голова Охтирки Павло Кузьменко, бої за місто в ході російського вторгнення в Українупочалися 24 лютого 2022 року. 

«Через стратегічне розташування міста його захоплення було дуже важливим для російського командування. У разі захоплення Охтирки для російських окупаційних військ відкривався прямий шлях на Полтаву і Миргород, через Гадяч на Київ, а також на південь у бік Харкова», - каже Павло Кузьменко. 

Враховуючи важливе значення цього напрямку, бої за Охтирку є окремою сторінкою оборонних боїв у ході російського вторгнення в Україну.

За даними слідства, російські окупаційні війська впродовж 30 днів обстрілювали з важкої артилерії та скидали бомби на житлові квартали Охтирки. Були пошкоджені та зруйновані сотні житлових будинків, знищені об’єкти критичної інфраструктури. За попередніми даними, загинули десятки 30 мирних жителів.

Зруйнована інфраструктура

Охтирський міський краєзнавчий музей постраждав у перші дні війни. У ніч із 7 на 8 березня 2022 року росіяни бомбили центр міста, одна бомба влучила в міськвиконком, що стоїть якраз навпроти музею. На місці адміністративної будівлі - руїни до фундаменту; у музею немає даху, вибиті вікна і тріщини по стінах. 

За словами міського голови, через потужний обстріл ворожими градами військова частина в Охтирці повністю зруйнована. Більше 70 загиблих військовослужбовців, є загиблі серед мирних мешканців.  

Залізничний вокзал в Охтирці мав статус пам’ятки історії та архітектури. Він був збудований у 1895 році. Після Другої світової війни станція стала частиною магістральної лінії Харків – Суми. Унаслідок обстрілу ворожою російською авіацією залізничний вокзал в Охтирці повністю зруйнований і зрівняний з землею на початку березня.

«Найбільше постраждала Охтирка, тому що чинила найсильніший опір. Вона однією з перших прийняла ворожий удар – бої за місто розпочалися 24 лютого і тривали до 28 березня», - зазначив Павло Кузьменко.

Він розповів, що окупанти били по місту з «Градів», скидували вакуумні бомби. Пошкоджені навчальні заклади. У місті із семи дитячих садків працюють чотири. Один повністю зруйнований під час облоги окупантами міста. Зараз всі дитсадочки громади працюють в режимі офлайн.

Міський голова Охтирки переконаний, що укриття і бомбосховища не призначені для постійного проживання. 

«У бомбосховищах жити не можна – це тимчасове укриття, де можна сховались, перечеати якийсь час і прийняти рішення про подальшу евакуацію. Не можна проживати у тих місцях, де йдуть активні бойові дії, навіть у бомбосховищах», - зазначив Павло Кузьменко.

Охтирка – місто Героїв

Охтирка пережила неймовірно важкі втрати й жорстокі ворожі удари, коли російські загарбники били з авіації по житлових кварталах, обстрілювали з реактивної артилерії дитячі садки та іншу цивільну інфраструктуру, коли забирали життя людей. Попри запеклі бої, облоги та обстріли місто не скорилося окупантам і за свою незламність та безперервний опір у березні 2023 року отримало звання «місто-Герой».

Впевненість у перемозі України складається з героїзму громадян українських міст-героїв, які не скорилися окупанту й боролися за волю та Україну.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: