• Головна
  • Новини
  • Львівська «Арніка» в середині 1970-их була найкращим ВІА України

08.02.2022, 18:08

Львівська «Арніка» в середині 1970-их була найкращим ВІА України

Львівська «Арніка» існувала завдяки ентузіазмові, далекоглядності та неймовірним потугам керуючої обласним аптекоуправлінням Віри Миколаївни Васильєвої (для кожного, хто коли–небудь до неї звертався за допомогою, ладна була навіть небо прихилити, якби могла, тому й досі її могила на Личаківському цвинтарі у Львові уквітчана вдячністю і шаною в будь–яку пору року).

Про це на своїй сторінці у ФБ пише журналіст Михайло Маслій. 

І далі: "Великодушна жінка, яку так любили і шанували львів’яни, не лише подарувала Неньці вірного сина Володимира (6 лютого 1943 року), вона подарувала золоту епоху епоху незабутніх українських пісень, які знали і любили всі!!!

Володимир Васильєв: ”Арніка” в середині 1970–их була найкращим ВІА України: ми мали високопрофесійну команду однодумців, нам допомагав Володя Івасюк, а пісні писав генерал–композитор Олексій Екімян”.

Віктор Морозов: «Коли в лютому 1972 року їхали в Чернівці представляти Львів, дорогою в автобусі думали про нову назву. І несподівано для всіх представник аптекоуправління Володимир Іванович Зіниха запропонував усім знану назву. Дуже гарне було його пояснення. Перш за все починається на “а”, як і аптека. Виявилося, що ця лікарська гірська квітка має гарні властивості. Цінується тим, що жінки її вживають як протизаплідний засіб. А чоловіки — для підвищення потенції. Друга назва арніки — кріпкостій. Від почутого усім відразу піднявся настрій, і ми схвально затвердили нову життєво необхідну назву. У Чернівцях уже виступали як “Арніка”. На цій веселій хвилі ми разом зі “Смерічкою” Левка Дутковського здобули перемогу. Виконували ”Чорну ріллю ізорану”

У лютому 1972 року до Львова з Москви з Центрального телебачення (основний канал СРСР тих часів) прибула група фахівців головної редакції музичних програм на чолі з режисером передачі ”Алло, ми шукаємо таланти!” Ларисою Маслюк, музичним редактором Геннадієм Гаспаряном і оператором Геннадієм Зубановим. Гостям довелося прослухати багато колективів, а спинилися на ”Арніці”, яка лише зароджувалася. І не помилилися! Володимир не лише співав, а в 1971–1981 роках виконував продюсерські функції та художнього керівника, зібрав докупи обдарованих музикантів, а Віра Миколаївна створила всі умови для плідної праці. Вона й погодила назву, адже слово ”арніка”, як і ”аптека”, має однакову кількість букв, починається і закінчується на ”а”. Арніка — чудодійна лікарська рослина, яка щоліта жовтгарячо зацвітає в карпатських луках, гоїть рани, втамовує біль. Таким же чудодійним і став ВІА ”Арніка”. Перші перемоги прийшли відразу ж: лауреатство в програмі ”Алло, ми шукаємо таланти!”, грамплатівки на фірмі ”Мелодія” (немислимий факт, адже ансамбль самодіяльний, нефілармонійний), співпраця з Володимиром Івасюком, Олексієм Екімяном, Юрієм Рибчинським, Богданом Стельмахом, гастролі по всьому Союзу.

Фото 1976 року. Львів. На подвір'ї Васильєвих. Зліва направо: Володимир Васильєв, Людмила Васильєва, Лариса Маслюк, Володимир Івасюк, Віра Миколаївна Васильєва, Оксана Івасюк. І бульдог-улюбленець Лорд. Знимкував Геннадій Зубанов. Раритет з родинного альбому Володимира Васильєва.

Правда, прийшли й перші великі проблеми, проте Віра Миколаївна їх завжди вирішувала. Взяти б такий факт: ”Арніка” перемогла на Всесоюзному телеконкурсі у Москві з піснею ”Чорна рілля ізорана”. А місцеві, львівські, тобто наші українські рагулі з КДБ, побачили в цьому кримінал!? Віра Васильєва зуміла знайти в бібліотеці не заборонену тодішньою цензурою збірку народних пісень, де була й ”Чорна рілля...” Це врятувало, проте хлопців довелося взяти на поруки. На жаль, покровителька ансамблю відійшла у вічність у березні 1976–го на 58 році життя від невиліковної недуги (всім допомагала, собі — не змогла). Після цієї трагічної події ансамбль аптекоуправління в цьому складі перестав існувати. Працювали й надалі, змінювався репертуар, змінювалися музиканти і співаки, мали перемоги на фестивалях і конкурсах... Всілякого було, про яке тепер є що згадати. І згадати багато доброго.

Володимир Васильєв

Володимир Васильєв: «Колектив зародився за моєї ініціативи наприкінці грудня 1971 року. Чимало мені допомогли Леонід Зіммер, який займався технічними питаннями, а згодом став нашим звукооператором і звукорежисером та Віктор Морозов (його відкрив для себе у самодіяльності ФМІ — фізико–механічного інституту Західного наукового центру АН УРСР, Вітя там співав у групі ”Quo Vadis”, про яку вже знали і говорили в музичних колах, в якій він, як композитор, співак і гітарист, зробив перше хард–рокове аранжування ”Червоної рути” Володимира Івасюка). Мама моя, Віра Миколаївна, керувала обласним аптекоуправлінням і погодилася підтримати хлопців. Ми мали матеріальну базу, тобто місце для репетицій (в самісінькому центрі Львова, навпроти оперного театру), нам оплачували сценічні костюми, перші з яких розробляв знаменитий головний художник Львівської опери 1970–1980–их років, народний художник України, лауреат Шевченківської премії України, один із найвидатніших сценографів України XX століття Євген Лисик (він творив не лише у Львові, а й у театрах Києва, Мінська, Скоп’є, Москви, Санкт–Петербурга. І звідусіль привозив захоплюючі рецензії).

На фото Володимир Васильєв (зліва) та Михайло Маслій 

Оскільки радянська влада сприяла діяльності самодіяльних колективів на виробництвах, багато з яких справді були високопрофесійними, мама мала щодо нас розв’язані руки.

ВІА ”Арніка” утворився з двох львівських колективів: ”Медікусу” зі студентської самодіяльності медичного інституту, де музичним керівником був джазовий трубач Володимир Кіт (мама влаштувала його, як випускника Львівського медінституту, за фахом — він працював в лабораторії синтезу і апробації лікарських засобів медінституту) і ”Еврики” (вона існувала до ”Арніки” в аптекоуправлінні, нею керував джазовий музикант Юрій Варум). До нас приєдналися Віктор Морозов (співав тоді, як соловейко, фальцетом) та гітарист Віктор Канаєв зі самодіяльності ФМІ, підсилили ансамбль кількома музикантами з консерваторською освітою.

Віктор Морозов працював у Науковій бібліотеці імені Василя Стефаника і навчався на вечірній формі факультету іноземних мов Львівського університету. Безперечно, що він був для нас знахідкою, адже він став автором багатьох оригінальних естрадних творів, які народилися в нашому колективі. Саме від Віктора я перший раз почув пісню ”Чорна рілля ізорана” в його обробці. Потім додалися з його музикою ”Ой на горі, під вербою”, ”Колискова” (слова Майка Йогансена), ”Вперта дівчина” (вірш Олега Лишеги), ”О, панно Інно” (текст Павла Тичини), ”Кличу тебе” (музика спільна з Віктором Канаєвим, а вірш Віктора Морозова), ”Весна” та інші.

Я ж після закінчення Львівського політехнічного інституту мав фах геолога — займався пошуками лікувальних мінеральних вод і лікувальних грязей. Хоч за уподобаннями та пристрастю завжди залишався співаком.

Від початку в нас були чотири музиканти з ”Медікуса”: Іван Господарець (барабани), Мирослав Цюпак (гітара), Ігор Гунько (бас), а згодом долучилися Володимир Кіт (труба), Богдан Заяць (тромбон), Орест Дутко (клавішні, саксофон), Ольга Щербакова (вокал), Мирослава Ворко (вокал). Музичним керівником ”Арніки” був досвідчений львівський джазмен Володимир Кіт, який присвятив цій музиці все життя і стояв біля витоків українського джазу. Із колективом ”Ритм” був єдиним представником України на Першому міжнародному джазовому фестивалі в Радянському Союзі (Тарту, Естонія) у 1961 році.

На початку нас було десятеро плюс радист (так називали звукорежисера). Вже тоді виділялися, окрім названих вище, студент медінституту і наш провідний соліст Мирослав Цюпак. Ті, кому доводилося чути, як він співав ”Червону руту” і ”Водограй” Володимира Івасюка та італійські пісні, надовго запам’ятали його приємний, великого діапазону тенор. Прикрашала нас своєрідною манерою співу тодішня учениця культосвітнього училища Ольга Щербакова. Ми багато співали, виконуючи джазові імпровізації, завдяки Юрієві Варуму та Володимирові Коту. Найбільше використовували народний мелос, а згодом звернулися до лемківських пісень».

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: