Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


23.02.2023, 13:32

Кропивницький в умовах воєнного стану

Кропивницький – адміністративний центр міської територіальної громади, площею 105 км кв, яка включає два населені пункти: місто Кропивницький (220 тис мешканців) та селище Нове (8,6 тис мешканців).

У місті до 140-річчя створення першого українського театру художник Олександр Брітцев створив мурал «Корифей Марко». На ньому зображений український письменник, драматург, театральний режисер і актор, з іменем якого пов’язують створення українського професійного театру, Марко Кропивницький. На його честь і був перейменований Кіровоград. Рівно 50 днів знадобилося майстру на створення символу, мета якого – об'єднати мешканців Кропивницького у любові до міста. До створення стінопису «Корифей Марко» фінансово долучилися понад півтора десятка небайдужих людей, які підтримали ініціативу власним коштом. Розмір муралу – приблизно 25 на 19 метрів.

У межах престуру «Місцеві громади Кіровоградщини в умовах воєнного стану. Виклики та досягнення», організованого Харківським прес-клубом, журналісти зі всієї України мали можливість побачити як живе один із обласних центрів центральної України і які вікна можливостей дала світова підтримка України під час російсько-української війни для цієї області.

Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю 

У цьому комунальному закладі Кропивницької громади безкоштовно лікуються діти з інвалідністю від трьох до вісімнадцяти років. З ними працюють різні фахівці – реабілітологи, психологи, логопеди. За словами директорки Центру Лілії Місюні, це – заклад денного перебування дітей, які потребують особливих умов реабілітації. Працівники проводять з дітьми різні заняття, вчать соціалізації та інтегрують їх в освітній процес. Зараз тут перебувають 160 дітей, з яких 20 – це діти ВПО. Вони потребують постійної реабілітації. Сюди звертаються батьки зі всієї України. Центр має укриття, яке облаштовували в підвалі за кошти спонсорів, розмальоване дитячими малюнками в патріотичному стилі.

У разі вимкнення світла в укритті працюють світлодіодні лампи. Діти вчаться малювати, ліпити, слухають музику, за потреби проходять арттерапію. Тут є окремо соляна та інтерактивна кімнати, в яких діти занурюються у світ позитивних емоцій. «На початку війни до нашого центру приїжджали батьки з дітьми прямо з евакуаційних поїздів», - розповіла Лілія Валеріївна.

Волонтерський центр «Krop:Hub»

Створений ще у 2014 році, центр почав свою діяльність у старому приміщенні колишньої пральні. Тут завжди збирали для захисників їжу, теплі речі. Нещодавно зробили ремонт та облаштовували затишну атмосферу. У майбутньому планують створити мистецький центр для різних середовищ міста та області. А наразі цей заклад є основною локацією насамперед для військових і необхідних для них речей. Ми звернули увагу на те, що майже всі внутрішні стіни хабу розмальовані мілітарними муралами.

Як розповіли нам працівники, переважно це – творчість художників із сходу України, зокрема Донеччини. Частину цих речей продають на аукціонах. Тут створили затишну атмосферу для ресоціалізації військових, щоб вони могли комунікували між собою та проводити свої заходи. За словами волонтерів, під час реконструкції простору використали багато підручних матеріалів. Так, сцену змонтували із звичайних шкільних парт. Волонтери центру виготовляють окопні свічки, шиють теплі речі та закуповують ліки для наших бійців. І хоч «Krop:hub Кропивницький» позиціонує себе як мистецький центр, де проводять концерти, зустрічі з письменниками, тут є дитячий куточок, де завжди раді маленьким відвідувачам.

…Війна – це страшне потрясіння для кожного українця. Коли ми чекали весну, на нашу землю увірвалася російська орда, нам довелося пізнати звуки вибухів, повітряних тривог, а ще – постійно зазирати в очі смерті. Проте навіть під час війни мешканці Кропивницького, як і всієї України, не опускають рук. Головна мотивація – це велика перемога України, а самовіддана праця на спільну перемогу – це велика чеснота.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: