Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


25.02.2023, 15:47

Кіровоградська область в умовах воєнного стану

Кіровоградська область знаходиться у центральній частині України. Практично вся її територія (за винятком селища Власівка) розташована на правому березі Дніпра. За однією із версій географічний центр України розташований поблизу Добровеличківки. У області проживає понад 920 тис мешканців, які є представниками понд 30 національностей. Область поділена на чотири райони (Голованівський, Кропивницький, Новоукраїнський та Олександрійський) і включає 49 громад.

Нещодавно у межах заходів Харківського пресклубу «Місцеві громади Кіровоградщини в умовах воєнного стану. Виклики та досягнення» журналісти зі всієї України мали можливість побачити як живе область, що заходиться в самому центрі України, в умовах російсько-української війни.

«У воєнний час розвиток економіки найбільше залежить від областей, де ситуація відносно спокійна», голова обласної ради

Про те, скільки в області проживає внутрішньо переміщених осіб і як функціонує релокований бізнес, розповів голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга.

Сергій Павлович обраний головою обласної ради 11 грудня 2020 року. У 2014 році працював начальником Управління СБ України в Кіровоградській області, а перед тим – заступником начальника управління військової контррозвідки Управління СБУ в Південному регіоні. Майстер спорту з радіопеленгації та спортивного орієнтування.

За його словами, в області проживає понад 95 тисяч вимушених переселенців, а загалом від початку повномасштабного вторгнення російської федерації область прийняла понад 150 тисяч осіб. Влада підготувала для людей резервні місця в комунальних закладах обласної ради. Більшість переселенців із Херсонської, Миколаївської, Донецької, Луганської, Запорізької та Київської областей. В область релокувалися 52 підприємства, 40 з яких вже працюють, інші - в стадії налагодження бізнесу. Більшість з них – із Харківщини. Вони отримують фінансову допомогу з державного бюджету.

Місцева влада надає релокованим підприємствам необхідні виробничі площі. У Кропивницькому працюють 23 такі підприємства, в Олександрії – 12, в Знам’янці – 3 та по одному у  Світловодську і Бобринці. Регіональний фонд підтримки підприємництва долучається до цієї роботи. «Від усіх регіонів, особливо від тих, де ситуація відносно спокійна, залежить в цілому розвиток економіки держави у воєнний час», - переконаний Сергій  Шульга.

Він також зазначив, що в області для допомоги релокованому бізнесу працює онлайн платформа, а заявки на продовження роботи у безпечному місці можуть подавати як підприємства, що потребують переміщення, так і компанії, які готові надати для цього свої майданчики.

Завдяки релокації вдалося створити понад 300 робочих місць. Їх сфера діяльності – ремонт та технічне обслуговування транспортних засобів, виробництво очищення води, виробництво хімічної продукції, добрив, хлібобулочних виробів. Більшість підприємств працюють у сфері надання послуг.

У Кропивницький тимчасово переїхали п’ять закладів фахової передвищої та вищої освіти з тимчасово окупованих областей, серед яких – найстаріший на півдні України заклад вищої освіти – Херсонський державний аграрно-економічний університет. Упродовж крайніх років університет співпрацював з місцевим підприємствами, на яких студенти мали можливість проходити виробничу практику.

А ще область гордиться Театром корифеїв – академічним українським музично-драматичним театром ім. М. Л. Кропивницького. Тут у 1882 року почала працювати перша українська професійна театральна трупа під керівництвом М. Л. Кропивницького, а пізніше – М. П. Старицького, учасниками якої були І. К. Карпенко-Карий, П. К. Саксаганський та М. К. Заньковецька.

«Міжнародні організації розглядають область як розподільний вузол», – заступниця голови ОВА з гуманітарних питань

7 березня 2022 року указом Президента України Кропивницький міський голова Андрій Райкович призначений головою Кіровоградської обласної військової адміністрації. Його заступниця з гуманітарних питань Катерина Колтунова розповіла, що за рік з часу повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну через область транзитом проїхали 173 тисячі людей, які тікали від війни. Представники Всесвітньої продовольчої програми ООН вважають Кіровоградщину центром гуманітарної підтримки східних та південних регіонів. Тому звідси прокладена логістика гуманітарної допомоги у фронтові регіони. «Через те, що область знаходиться в центрі України, сюди залюбки приїжджають й інші міжнародні організації, які розглядають регіон як розподільний вузол-хаб», – зазначила Катерина Колтунова.

За її словами, що таке війна, Кіровоградщина знала задовго до 2022 року – в області з 2014 року понад 15 тисяч ветеранів-захисників. Ще до 2022 року тут проживало 8 тисяч переселенців з Донеччини і Луганщини. Зараз багато переселенців з Херсонщини. В області відремонтували заклади для внутрішніх переселенців, обладнали сучасними кухнями та санвузлами. Загалом зараз планують створити для них ще додатково п‘ять тисяч місць.

За інформацією директорки департаменту освіти і науки Кіровоградської ОВА Ельзи Лещенко, зараз в закладах загальної середньої освіти області на 72-77 % впроваджено навчання офлайн та в змішаній формі. У деяких школах навчання відбувається у дві зміни. Зусиллями місцевих громад вдалось провести облаштування укриттів навчальних закладів до належного вигляду.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: