• Головна
  • Новини
  • Чорнобильці не зуміли на належному рівні відчути підтримку української влади

Михайло Цимбалюк

політик

Народний депутат України, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України


26.04.2020, 14:24

Чорнобильці не зуміли на належному рівні відчути підтримку української влади

…Нині, 26 квітня, минає 34 роки від того дня, коли в Україні відбулася страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції.

Саме це нещастя нанесло непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.

Щоправда в сучасному житті українці й надалі перетинаються з небезпеками, які несе в собі мирний і водночас небезпечний атом. Зараз в нашій країні нараховується понад 2 мільйони українських громадян, які постраждали від катастрофи, півмільйона з них – це діти. Понад 4 мільйони людей зазнали опромінення, багато з них і зараз страждають від невиліковних хвороб, завданих непомірними дозами радіації. Ризики для усього світу, які несе в собі зона відчуження навколо Чорнобильської АЕС, важко переоцінити і сьогодні, бо на території нашої країни ми маємо небезпечний й донині об’єкт з величезною кількістю радіоактивних матеріалів, зокрема ядерних, що містяться у саркофазі над четвертим енергоблоком.

Без сумніву, що з плином часу «чорнобильська» проблематика трансформувалася із технічної на соціальну. У нас є велика категорія людей – це чорнобильці І, ІІ категорії. Цьогоріч Уряд спрямував 155 мільйонів гривень державних коштів за бюджетною програмою у регіони для компенсації за продукти харчування чорнобильцям обидвох категорій. Але це мізер, порівняно з тим, що реально потрібно зробити...

Незважаючи на рішення Конституційного суду, влада відмовляється повернути пільги громадянам, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, а після початку другого етапу медреформи вона ще й позбавила багатьох з них можливості лікуватися. Сьогодні чиновники роблять все для того, щоб виправдати свою бездіяльність, посилаючись на проєкти державних бюджетів, мовляв, коштів на цю категорію громадян немає.

На жаль, в бюджеті 2020 року обсяг коштів, що виділяються на програми соціального захисту чорнобильців, скорочується навіть в номінальному обчисленні. Бюджетні програми щодо забезпечення житлом і лікування онкології так і не були поновлені, а до 2014 року обсяг їх фінансування становив загально 80 мільйонів гривень.
Програма «Соціальний захист громадян, які постраждали в результаті катастрофи на ЧАЕС» лише за перші два місяці цього року недофінансована на 38 мільйонів гривень або на 17%, а нова бюджетна програма на понад 100 мільйонів, призначена для доплат за роботу в зоні відчуження та для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за січень-лютий 2020 взагалі не профінансована. Залишається проблемою і забезпечення чорнобильців пільговими ліками, а безкоштовних медикаментів просто не вистачає.

Прикро, що 34 роки ліквідатори аварії, чорнобильці так і не змогли на належному рівні відчути підтримку з боку української влади, прямо говорячи, що вони для влади стали просто «списаним матеріалом». Й завдання парламенту й Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів невідкладний розгляд законопроектів, які стосуються соціальних питань чорнобильців, мають забезпечити виконання рішення Конституційного суду України та норми, прописані у Законах України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про соціальний захист учасників війни, членів сімей загиблих та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною».

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: