Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


20.07.2023, 20:56

Чернігівщина в умовах воєнного стану

Утворена 15 жовтня 1932 року Чернігівська область є однією з найбільших за площею областей України (31,9 тис. км кв) з населенням близько 970 тис мешканців. Розташована у північній частині України і межує з Сумською, Полтавською та Київською областями, а також із російською федерацією (225,09 км держкордону) та республікою білорусь (232,61 км держкордону).

Згідно з новим адміністративно-територіальним устроєм область включає 5 районів (Корюківський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Прилуцький, Чернігівський) та 57 територіальних громад.

Нещодавно у межах заходів Харківського пресклубу «Місцеві громади Чернігівщини в умовах воєнного стану. Відбудова» разом із колегами зі всієї України мав можливість зустрітися із головою Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеславом Чаусом та побачити як живе і відбудовується Чернігівщина в умовах російсько-української війни.

Втрати Чернігівщини, спричинені військовою агресією російської федерації

Під час російського вторгнення у 2022 році майже вся область була захоплена російськими загарбниками. Попри це Чернігів, Ніжин, Прилуки та ще кілька міст тримали оборону і не були взяті. 3 квітня 2022 року значна частина області аж до Чернігова була звільнена від окупантів. До 6 квітня окупанти покинули область. 

За словами голови Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса, втрати Чернігівщини, спричинені військовою агресією російської федерації - 664 людини вбито, 1133 поранені, 12276 знищених або пошкоджених об’єктів. 

«З початку бойових дій вилучено понад 61,5 тис вибухонебезпечних предметів, перевірено 40,7 тис гектарів території області, 18 осіб загинули, 28 поранено. Знищено та пошкоджено 9117 приватних житлових будинків та 1058 багатоповерхівок. Майже 3300 житлових будинків уже відновлено, а ще понад 4500 потребують відновлення. Пошкоджено та знищено 143 об’єкти сфери освіти та 71 об’єкт сфери охорони здоров’я та соціального захисту,  1472 об’єкти підприємств критичної інфраструктури», - розповів керівник ОВА. 

Село Ягідне в Іванівській тергромаді

В’ячеслав Чаус розповів також про село Ягідне в Іванівській тергромаді, яке під час російського вторгнення було захоплене рашистськими загарбниками. 

За його словами, коли рашистські окупанти увійшли до села, вони забрали чоловіків, жінок та дітей із будинків, погрожуючи їм зброєю, та відвели до підвалу місцевої школи, де протримали чотири тижні. 

«У підвалі площею менше 200 м² окупанти утримували 350 мешканців села, 10 з яких під час перебування в підвалі померли. Ще 17 були вбиті загарбниками. Відсутні каналізація, освітлення і вентиляція без води та їжі. Людей використовували як живий щит, оскільки в приміщенні школи знаходився військовий штаб і госпіталь окупантів, навколо школи розмістили техніку окупантів», - зазначив В’ячеслав Чаус. 

Він також додав, що люди записували загиблих та вели календар прямо на стінах підвалу, а тіла росіяни дозволяли поховати лише, коли їх було більше п'яти. 

Головне управління ДСНС України у Чернігівській області

Про роботу Головного управління ДСНСУ у Чернігівській області в умовах воєнного стану розповів перший заступник начальника управління Дмитро Анатолійович Бескостий.

Він акцентував увагу на тому, що найбільше роботи зараз у чернігівських саперів, адже головною проблемою для області є її засмічення вибухонебезпечними предметами. Бойові дії велися на двох третинах Чернігівської області. Під час оперативного розмінування працівники вилучили понад 60 тис вибухонебезпечних предметів на 40 тис га території. Підірвалися на них і загинули 18 людей, 28 поранених. Суцільне розмінування поки що не проводили. 

Віталій Безкостий також розповів про небезпеку на ґрунтових дорогах, водоймах і лісах: «Розміновували передусім об’єкти критичної інфраструктури, потім сільськогосподарські ділянки. Понад 4 тис виїздів здійснено за заявками мешканців. На жаль, загинули два сапери - підривалися на мінах».

Останнім часом збільшили кількість співробітників ДСНС, які працюють у прифронтових регіонах. Допомагають рятувальникам Чернігівщини у пошуку людей також службові собаки.

Чернігівська компанія зоотоварів COLLAR допомагає тваринам під час воєнного стану 

З 1995 року компанія COLLAR пропонує широкий вибір якісних товарів для домашніх тварин. За час свого існування тут розробили 13 брендів, які завоювали любов та популярність у всьому світі: WAUDOG, PULLER, LIKER - вони відомі на всіх континентах. Для допомоги тваринам у воєнний час українська Компанія COLLAR ініціювала проект «Pets Patrol». 

Щороку компанія представляє різноманітні новинки на світовому зооринку і розширює географію в країнах Європи, Америки, Африки, Азії. Пропоновану продукцію визнали у всьому світі. Вона є широко затребувана власниками домашніх тварин. Компанія надає міжнародну гарантію на придбаний товар. Центральний офіс компанії Collar розташований в Україні, а інші у Європі, Америці, Іспанії, Азії, Австралії, Африці.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: