• Головна
  • Новини
  • Як Рабешко спонукав Садового врятувати історичний монастир кармелітів босих

20.09.2019, 18:17

Як Рабешко спонукав Садового врятувати історичний монастир кармелітів босих

Громадський активіст Богдан Рабешко подякував Львівській міській раді в особі заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка за те, що міська влада долучились до процесу порятунку колишнього костелу Матері Божої Шкаплерної та монастиря ордену кармелітів, що на території ЛАЗу.

Богдан Рабешко: "Після розпаду Радянського Союзу, коли колишні культові споруди почали повертати релігійним громадам, про цю будівлю чомусь забули. Далі пройшла приватизація ЛАЗу, і сакральна споруда перейшла у власність російських інвесторів. Після банкрутства ЛАЗу почала з'являтись інформація, що на місці колишнього автобусного заводу планують масштабне будівництво житлових будинків, що передбачало знесення всіх будівель на його території.

Для порятунку храму від подальшої руйнації та знесення, перш за все, слід було визнати його новиявленою пам'яткою архітектури, що надало б монастирю та костелу особливого охоронного статусу.

З цією метою ще в 2015 р. звернувся до депутата Львівська міська рада Horon Vasyl із заявою щодо врятування від знищення цього культового комплексу. Депутат одразу ж звернувся до міського голови Львова Андрій Садовий, і вже навесні 2015 р. на сесії ЛМР було проголосоване рішення щодо підготовки документації на визнання споруди нововиявленою пам'яткою архітектури.

Влітку 2015 р. управління охорони історичного середовища Львова повідомило мене, що вони фізично не мають змоги потрапити на територію монастиря (потрібно було провести дослідження та фотозйомку споруд). Не проблема - провів таємними ходами.

Після того, як документація була готова, комісія при ЛОДА визнала костел та монастир нововиявленою пам'яткою архітектури і надіслала документацію в Міністерство культури для внесення будівлі в Реєстр нерухомих пам'яток архітектури.

Довго блукала документація стінами Міністерства культури. На мої запити міністр відповідав, що документація у них чомусь відсутня. Проте в кінці 2017 р. пам'ятка була занесена в Державний реєстр.

З метою вирішення проблем подальшої руйнації культового комплексу (20 серпня цього року навіть була спроба підпалу, хотіли повністю знищити монастир) зареєстрував петицію з метою активізації дій місцевої влади щодо порятунку комплексу, яка набрала необхідну кількість голосів.

Дуже добре, що тепер почався процес передачі сакрального комплексу в управління міської влади, розробка проекту реставраційних робіт.

Вітаю факт того, що архієпископ Римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький звернувся з заявою щодо готовності долучитись до проведення протиаварійних та реставраційних робіт.

Кожен етап має результат. Продовжуємо спільну добру справу!".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: