• Головна
  • Новини
  • Виставка унікальних творів Марії Примаченко триватиме у Львові до 20 жовтня

14.10.2019, 13:43

Виставка унікальних творів Марії Примаченко триватиме у Львові до 20 жовтня

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького розгорнули до 20 жовтня виставку творів яскравої представниці «наївного» мистецтва, Народної художниці України, лауреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка Марії Примаченко.

Про це повідомили у Львівській міськраді.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, «це той випадок, коли просто потрібно прийти, побачити і прочитати. Марія Примаченко для більшості картин дала ще свою інтерпретацію – це взаємопов`язані речі. Маєте унікальний шанс – ще тиждень в Національному музеї на вулиці Драгоманова. Це – космос. Французи мають Пікассо, а ми, українці, маємо Примаченко».

Виставку можна оглянути щодня до 20 жовтня з 10:00 до 18:00. Понад шістдесят робіт із приватної колекції (Київ) та зі збірки Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького репрезентують її мистецький спадок 1960-1990 років, – поінформували також у міськраді..

У творчості Марії Примаченко (1909-1997) органічно поєдналися витоки українського живописного та поетичного фольклору. Художниця, спираючись на неперервність традицій і досвід кількох поколінь народних митців, виробила свій мистецький стиль, у межах якого – нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних і жанрових композицій.

Послідовно утверджуючи невичерпну віру в добро, любов до всього прекрасного, вона створила власний світ образів і символів – органічний сплав нового й традиційного. В основі творчого методу мисткині переважають дитяча безпосередність і простота відображення, дивна фантазія і незглибима народна мудрість. Завдяки своєму таланту і копіткій щоденній праці Марія Примаченко досягла світового визнання та посіла одне з найпочесніших місць серед визначних майстрів «наївного» малярства поряд із Анрі Руссо, Ніко Піросмані, Іваном Генераличем, Никифором Дровняком.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: