• Головна
  • Новини
  • В серпні електроенергія в Україні подорожчала на 9%, тепер ціни вищі від Євросоюзу вже на третину

31.08.2020, 14:41

В серпні електроенергія в Україні подорожчала на 9%, тепер ціни вищі від Євросоюзу вже на третину

Ціна електроенергії на Ринку на добу наперед (РДН) в Обєданній енергосистемі України за серпень виросла на 8,5%.

Про це повідомило ДП «Оператор ринку», - написали "Наші гроші". 

Ціна електроенергії на РДН склала 1 298 грн./МВт*год. При цьому в Бурштинському енергоострові ціна за місяць знизилася на 1,5% до 1 658 грн./МВт*год.

За  даними Єврокомісії щодо ринків електроенергії, на спотовому ринку (в тому числі і на РДН) Бурштинського енергоострова середня ціна електроенергії в першому кварталі 2020 року була найвищою у Європі і становила 52,9 євро за МВт*год. Для решти України (Об’єднана енергетична система) ціна становила 46,9 євро — це третє місце в Європі за дорожнечею. Між цими двома українськими показниками Греція із ціною 50,4 євро за МВт*год.

Cередня ціна у Євросоюзі становила 33,5 євро за МВт*год, що на 40% менше середньої ціни в ОЕС України і майже на 60% нижче ціни Бурштинського енергоострова.

В сусідній Румунії ціна на електроенергію на спотовому ринку була на 13% дешевшою від України, в Словаччині дешевшою на 40%, в Польщі на понад 15%.

Найнижча ціна була у Норвегії (15 євро/МВт.год) та Швеції (17 євро/МВт.год).

Довідка.

Бурштинський енергоострів включає у себе Закарпатську область, більшу частину Івано-Франківської та Львівської областей, і є від’єднаним від Об’єднаної Енергетичної Системи (ОЕС) України та синхронізований із європейською енергетичною системою. Тобто в БуОС взагалі фізично не потрапляє електроенергія з решти України. Бурштинська ТЕС, яка входить у компанію «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова, контролює 90% генеруючих потужностей Бурштинського енергоострова.

На початку червня Антимонопольний комітет України повідомив про завершення розслідування справи проти «ДТЕК Західенерго» щодо цінових зловживань в Бурштинському енергоострові. Мова йде про події липня – жовтня 2019 року, коли «Західенерго», використовуючи свої можливості власника 90% ринку, продавала електроенергію для західних областей України за штучно завищеною ціною.

Перед цим НКРЕКП звинуватила компанію ДТЕК у використанні свого становища для штучного маніпулювання цінами на РДН. У відповідь на заяву регулятора АМКУ заявило про початок збору інформації на ринку за ознаками недобросовісної конкуренції. В заяві АМКУ не згадав ДТЕК, та не побачив ознак зловживання монопольним становищем. Екс-уповноважена АМКУ Агія Загребельська вважає, що між цими двома юридичними кваліфікаціями є  суттєві відмінності. Перша, за недобросовісну конкуренцію штраф у два рази менший, ніж за зловживання монопольним становищем – до 5% річного обороту. І друге, за наслідком притягнення до відповідальності за це порушення, на відміну від зловживання, примусовий поділ монополіста не може бути застосований.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: