• Головна
  • Новини
  • У ВРУ будуть готувати зміни до Закону про доступ до публічної інформації

09.09.2020, 12:28

У ВРУ будуть готувати зміни до Закону про доступ до публічної інформації

Формується робоча група для напрацювання змін до закону про доступ до публічної інформації. Народних депутатів запрошують долучитися до новоствореної робочої групи, яка працюватиме над змінами до закону про доступ до публічної інформації.

Про це пише Голос України.

На цьому наголосила голова підкомітету з питань інформаційної політики Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (на знімку). «Серед учасників, які вже зголосилися, представники нашого комітету та Комітету з питань свободи слова, Міністерства культури та інформаційної політики, представники експертної спільноти, — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. — Також запрошуємо Комітет з питань цифрової трансформації взяти участь у роботі». Уже на наступному засіданні створення робочої групи обіцяють оформити офіційно.

Народний депутат поінформувала і про інші рішення, ухвалені під час першого засідання комітету в новій сесії. Так, вирішено направити на доопрацювання проект змін до закону про державну допомогу сім’ям з дітьми щодо запровадження державної допомоги дитині на майбутнє (№ 2801). Голова підкомітету в справах сім’ї та дітей Тетяна Рябуха повідомила, що законопроектом пропонується з першого січня 2021 року запровадити для кожної дитини з дня народження право на зарахування з Державного бюджету на депозитний рахунок банківської установи, самостійно обраної її батьками або іншими законними представниками, одноразової державної допомоги в розмірі 50 тисяч гривень. Ця сума стане банківським вкладом на ім’я дитини до досягнення нею 18 років. Також передбачається можливість зняти ці кошти достроково. Утім, підкомітет дійшов висновку, що цей проект потребує доопрацювання, оскільки, за попередніми підрахунками Міністерства фінансів, він потребує додаткових витрат з держбюджету розміром 16 мільярдів гривень. Також варто уточнити розмір пропонованої допомоги і чи буде поширюватись норма закону на дітей, народжених до його прийняття.

А от проект змін до закону про судовий збір, який стосується сплати під час захисту прав малолітніх та неповнолітніх осіб, Верховній Раді пропонують взяти за основу з пропозиціями комітету. Нині такий збір не справляється, однак у законодавстві є й інша норма, яка дозволяє суду все-таки зобов’язати його сплачувати, пояснює Євгенія Кравчук. Цю колізію, каже вона, можна і варто виправити, а головне — це під силу авторам законопроекту і всім депутатам.

Верховній Раді також рекомендують прийняти за основу і в цілому президентський законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій  (№ 3851). «Приємно, що наш комітет прийняв естафету підтримки зниженого культурного ПДВ від колег з фінансового», — зауважила Є. Кравчук. Вона також поінформувала, що під час засідання комітету підтримано два законопроекти за авторством Гео Лероса. Один із них стосується оподаткування культурних цінностей і має на меті гармонізувати норми українського законодавства щодо переміщення культурних цінностей із нормами Європейського Союзу. Зокрема, пропонується вилучити положення, які заважають експорту та імпорту культурних цінностей в Україні. «Всім нам хочеться, щоб українське мистецтво було відоме не тільки вдома, а й в усьому світі, — зауважила   Є. Кравчук. — Так само важливо, щоб іноземні митці привозили до нас свої шедеври. Вірю, що після ухвалення закону Київ і вся Україна стануть культурною Меккою Європи». Інший — передбачає зміни до Митного кодексу і дозволяє інструментально вирішити проблеми, що існують у системі переміщення культурних цінностей та у діяльності арт-ринку. Так, пропонується звільнити від оподаткування митними платежами за операціями із ввезення на митну територію України культурних цінностей за кодами не тільки виготовлених 50 і більше років тому (як у чинній редакції), а й усіх товарів, без обмеження строку їх виготовлення.

Народні депутати вже почали працювати над списком пам’ятних дат на 2021 рік. Ідеї та міркування збиратимуть до 6 листопада і запрошують громадськість вносити свої пропозиції з цього приводу.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: