• Головна
  • Новини
  • Коворкінг на селі, або Як дати друге життя народному дому

17.11.2019, 12:08

Коворкінг на селі, або Як дати друге життя народному дому

Львівська область – на перших місцях серед регіонів в Україні за кількістю закладів культури. Станом на початок 2019 року на Львівщині функціонувало близько 500 клубів, будинків культури та Народних домів, близько 20% з яких – в ОТГ. 

Культура є однією з галузей, які часто фінансують по так званому залишковому принципу, саме тому матеріально-технічна база клубів та народних домів нерідко є в незадовільному стані. У приміщеннях часто немає опалення, тому ефективно їх використовувати для проведення заходів можна лише в теплу пору року. 

Після створення ОТГ з районного рівня передаються повноваження щодо управління закладами культури.  Багато об’єднаних громад копіюють модель управління закладами культури з районних державних адміністрацій, створюючи вертикальні структури. 

Проте є хороші винятки, коли керівництво громади приймає рішення «відійти від шаблону». 

У таких випадках з’являються культурні простори, молодіжні центри, студії за інтересами. 

Одним з прикладів нешаблонного рішення є перетворення Народного дому с. Красів Тростянецької сільської ради об’єднаної територіальної громади. На шість сільських рад і 17 населених пунктів ОТГ у громаді функціонує 28 закладів культури: народних домів, клубів та бібліотек. 

Народний дім у Красові перетвориться в загальносільський простір, де можна буде почитати книгу, попрацювати, відвідати гурток, або ж просто поспілкуватися: із чіл-зоною і коворкінгом, тобто там можна поставити ноутбук і працювати, або поспілкуватися з іншими.

Такий проєкт ініціювали мешканці села та його підтримали на рівні об'єднаної територіальної громади. Облаштування коворкінгу коштуватиме до трьох мільйонів гривень. Тому  ідейники планують податися на конкурс обласних мікропроєктів. Хочуть залучити спонсорів і міжнародні гранти. Пропонують тут також оренду для приватних компаній.

З метою залучення фінансування створили публічну сторінку у Фейсбуку та запропонували орієнтовний розмір вартості оренди (благодійних внесків): від 150 гривень за один день. Для команд ( нарад, стратегічний сесій, мозкових штурмів - 200 грн за годину). На сторінці щодня публікується інформація про компанії чи осіб, які обрали для проведення свого заходу чи свята саме «Коворкінг на селі».

“Насправді багато є діток, яким немає куди дітися. Є багато дорослих теж, які б хотіли чимось зайнятися, а в нас немає простору для цього”, – розповідає місцева жителька Галина Думич. 

“Команда може приїхати, піти прогулятися в ліс, організувати пікнік, попрацювати в коворкінгу. Для ІТ-компанії, наприклад, три тисячі гривень оренди в день — це не є великі кошти. Але це половина зарплати керівника Народного дому у селі”, – зазначила ініціаторка проєкту Світлана Крижанівська-Блінова.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: