• Головна
  • Новини
  • Чому у Львові вночі не видно патрульних? Бо вони в Пустомитівській лікарні пильнують п'яних водіїв

17.10.2019, 18:42

Чому у Львові вночі не видно патрульних? Бо вони в Пустомитівській лікарні пильнують п'яних водіїв

У Львові патрульні доправляють на огляд водіїв на стан сп’яніння тільки в Пустомитівську лікарню. Через затягування з оформленням матеріалів "місто оголюється".

Про це йшлося на апаратній нараді під головуванням голови Львівської ОДА М.Мальського, - йдеться у дописі Громадської ради при Львівській ОДА.

Отож, у вівторок, 15 жовтня, відбулася апаратна нарада голови Львівської ОДА Мальського М. Порядок денний апаратної наради складався з кількох питань:. Серед них - «Про забезпечення огляду водіїв транспортних засобів на стан наркотичного сп’яніння в закладах охорони здоров’я львівської області»

Доповідач - Роман Пилипенко - начальник Управління патрульної поліції у Львівській області.

Отож, "начальник Управління патрульної поліції у Львівській області Роман Пилипенко доповів, про проблематику питання обстеження водіїв на стан наркотичного та алкогольного сп’яніння та наголосив, що згідно з законодавством, поліцейські мають лише дві години для огляду лікарями на стан наркотичного сп’яніння водія після виявлення в нього відповідних ознак. Виявивши ці ознаки, поліцейський, особливо в нічний час, може завезти водія тільки в Пустомитівську лікарню, і це не щодня, а за наявності там працівника, який проводить освідування водіїв.

Доповідач зазначив, що відповідно до спільного наказу МОЗ та МВС від 2015 року передбачено, що огляд водіїв на стан сп’яніння має проводитися у закладах охорони здоров’я, яким надається таке право, згідно з переліком МОЗ. Ці заклади визначають в ОДА. Огляд має відбуватися лікарем, який пройшов тематичне удосконалення за відповідною програмою. У лютому 2018 року департаментом ЛОДА було прийнято наказ про проведення оглядів. У додатку є перелік лікарень у Львові та районах області, які мали бути забезпечені відповідними реагентами та працівниками, які мають право проводити освідування. Але на сьогодні нам допомагає тільки Пустомитівська лікарня. І люди, які систематично вживають наркотичні засоби і керують автомобілями, прекрасно знають про цю проблему. Доповідач зауважив, що «через затягування з оформленням матеріалів ми оголюємо місто, і потім я чую скарги, що довго їде на виклик патрульна поліція. Але патруль не може залишити водія, доки не оформить матеріали». Проблемами, які потрібно вирішити якомога швидше, є відсутність лікарів, які пройшли вдосконалення згідно з законодавством, неукомплектованість медзакладів експрес-тестами та реактивами, відсутність спеціалізованого цілодобового кабінету для проведення оглядів.

Микитчак І. (директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА) наголосила, - «Так, у нас працював кабінет, але він був осередком зловживань як боку поліцейських, так і з боку лікарів, про що свідчив вал звернень до нас. Функцією установи, де він працював, не є проведення оглядів водіїв, а лікування залежних осіб. Ми не можемо сконцентрувати всі огляди в цьому закладі. Ця послуга децентралізована. Ми щороку складаємо список закладів. Якщо ви вважаєте за необхідне збільшити чисельність точок доступу у Львові до обстеження, то ми пропонуємо організувати такий кабінет у лікарні МВС на Замарстинівській, який буде незалежним від жодних втручань. А забезпечення матеріалами є функцією місцевих бюджетів».

Зуб В. (начальник управління охорони здоров'я ЛМР) доповів, що огляд водіїв на стан сп’яніння проводиться у 8-ій лікарні, однак лікарі не беруться ставити діагноз «наркотичне сп’яніння», бо не мають юридичного права це робити.

Мальський М. запропонував провести тематичну нараду. До цієї наради попросив всіх бути готовими зі своїми пропозиціями, також буде розглянуто питання тимчасово діючого кабінету.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: