11.04.2021, 09:49

Зеленський і Ердоган підписали декларацію

Київ і Анкара будуть продовжувати координувати кроки, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах.

Президент Володимир Зеленський здійснив робочий візит до Туреччини, де провів переговори з лідером цієї країни Реджепом Тайіпом Ердоганом. За підсумками зустрічі глави держав підписали спільну декларацію Дев'ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною, повідомляє  Кореспондент із посиланням на Офіс президент.

Так, президенти вирішили активізувати спільні зусилля з метою поглиблення співпраці та координації між сторонами у сфері економіки, торгівлі, туризму, безпеки, оборонної промисловості, науки, освіти та молоді.

"Продовжувати співпрацю в форматі Квадрига (2+2) на рівні міністрів і координаторів. Підтвердити безумовну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України в її міжнародно-визнаних кордонах", - йдеться в тексті декларації.

Київ і Анкара будуть продовжувати координувати кроки, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах, зокрема на деокупацію Криму і міста Севастополя, а також територій в Донецькій і Луганській областях.

"Підтримати створення Кримської платформи як нового формату для врегулювання питання незаконної та нелегітимної анексії Криму Російською Федерацією", - йдеться в документі.

Глави держав вирішили посилити спільні зусилля для поліпшення умов проживання українських громадян, зокрема кримських татар, які були змушені залишити Крим в результаті тимчасової окупації.

"Координувати зусилля відповідно до міжнародного права для забезпечення захисту прав людини в АР Крим та місті Севастополі та звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, включаючи кримських татар. Підтримувати мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України шляхом діалогу на основі мінських домовленостей" , - зазначено в декларації.

Також в документі затверджені домовленості:

  •     посилити співпрацю та спільні зусилля в боротьбі з тероризмом, сепаратизмом і екстремізмом в усіх їх формах і проявах,
  •     вжити спільних заходів, спрямованих на попередження та ліквідацію транснаціональної організованої злочинності, кіберзлочинності, нелегальної міграції, торгівлі наркотиками та прекурсорами, зброєю і людьми,
  •     забезпечувати швидку обробку запитів про екстрадицію,
  •     висловити підтримку перспективі членства України в НАТО, зокрема її намірів отримати найближчим часом План дій щодо членства,
  •     підтвердити підтримку регіонального співробітництва в Чорноморському регіоні з метою забезпечення стабільності і безпеки в рамках двосторонніх і багатосторонніх механізмів, включаючи НАТО.

Крім того, глави держав мають намір прискорити завершення переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю, а також вжити необхідних заходів для усунення проблем інвесторів і компаній з кожного боку і заохочення нових інвестицій.

"Забезпечити подальше вдосконалення прикордонного контролю з метою спрощення процедур в'їзду та поліпшення можливостей для подорожей громадян двох держав і заохочення взаємного туризму", - йдеться в декларації.

Нагадаємо, за підсумками зустрічі із Зеленським президент Туреччини підтвердив принципове рішення не визнавати анексію Криму. Також Ердоган заявив, що ситуацію на Донбасі треба вирішувати мирним шляхом в рамках Мінських домовленостей.

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: