• Головна
  • Новини
  • З породіллею, що померла у Франківську, контактували інфіковані коронавірусом лікарі

01.04.2020, 21:56

З породіллею, що померла у Франківську, контактували інфіковані коронавірусом лікарі

З інфікованою коронавірусом жінкою, яка померла після пологів в лікарні Івано-Франківська, контактували один лікар та одна акушерка, в яких також виявили коронавірус.

Про це повідомив Громадське Володимир Чемний, директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

За його словами, 37-річна жінка потрапила в лікарню під спостереження гінекологів ще за місяць до пологів (зазначимо, що за даними ВООЗ, інкубаційний період коронавірусу не перевищує 14 днів).

«Жінка надійшла із соматичним захворюванням, підозрою на гестоз (ускладнення під час вагітності — ред.), в неї були супутні захворювання, проте буквально за один день до родів в неї з’явилися прояви вірусної інфекції», — розповів Чемний.

Її перевели у спеціальне відділення. Сама жінка розповіла лікарю, що була в Польщі, але в листопаді 2019 року.

«На жаль, її стан погіршився, наростала дихальна недостатність і після народження дитини жінка померла на другий день», — сказав чиновник.

Чемний уточнив, що лікарі не вважають, що вона заразилась у Польщі, а встановити, де вона заразилась, немає можливості.  

«До родів цієї жінки в нас не було серед пацієнтів і серед лікарів навіть підозри на коронавірусну інфекцію. Проте на даний момент у нас є троє працівників з перинатального центру (лікар і дві акушерки), які дійсно зараз мають позитивний результат на Covid-19», — розповів він.

Представник ОДА уточнив, що лікар та анестезистка контактували з жінкою. Водночас встановити, чи вони заразили жінку, чи вона їх, або ці випадки не пов’язані, неможливо.

Крім цього, Чемний стверджує, що померлу відвідували родичі, однак сестра породіллі Оксана Стасевич заперечує це.

«Я з нею говорила по телефону 19, 20 чи 21, я не можу точно сказати дату, вона подзвонила і сказала, що вона сидить у коридорі пологового будинку, бо у палаті, де чотири жінки, у двох була температура і стерилізують палату. Тих жінок двох забрали. Після них стерилізували кімнату», — розповіла жінка у коментарі hromadske.

Зазначимо, що за словами Володимира Чемного, у жодної з чотирьох жінок, які були в палаті з померлою, експрес-тест коронавірус не виявив, але вони продовжують перебувати під спостереженням лікарів. Водночас у самої померлої також експрес-тест коронавірус не підтвердив. Його виявив лише ПЛР-тест. Про це також розповів Чемний.

Стасевич додала, що 30 березня їй зателефонували лікарі і розповіли, що сестра у важкому стані. Сестра з братом поїхали до лікарні, вони застали її ще живою, «лікарі коло неї бігали».

«Лікарі були без спецодягу, без нічого, ніхто нам не сказав, що у неї така страшна хвороба на той час. Аж уже коли ми приїхали по тіло, вони сказали, що у неї взяли аналізи на коронавірус», — каже сестра.

Родичі вже купили труну і планували забрати тіло, але їм не дозволили, бо аналіз підтвердив коронавірус.

«Спецгрупа привезе його (тіло — ред.), викопати яму, буде все готове. Нам лікар не сказав, що то коронавірус. Ми питаємся, він каже: а ви що не знали, що між нами тут ходить коронавірус уже два місяці?», — додала жінка.

Нагадаємо, про інфікування коронавірусом померлої породіллі стало відомо 1 квітня. У її дитини взяли аналізи. За словами Чемного, вони поки не готові.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: