• Головна
  • Новини
  • Які дані збиратиме НБУ про електронні платежі і навіщо це потрібно

05.06.2023, 16:38

Які дані збиратиме НБУ про електронні платежі і навіщо це потрібно

З 5 червня банки щотижня звітуватимуть НБУ про операції з оплати товарів та послуг в інтернеті та перекази між картками. Кому варто хвилюватись

Інформація про те, що відтепер банки звітуватимуть НБУ про всі карткові операції українців, не залежно від суми платежу чи переказу, не на жарт схвилювала українців, що мають неофіційні доходи. У Національному банку заспокоїли: персональні дані українців не збиратимуть. То про що насправді звітуватимуть банки НБУ щотижня?  

Про що насправді звітуватимуть банки

"Насправді звітність, про яку йдеться у листі НБУ № 25-0005/38228, не передбачає передачу даних фізичних осіб.  Національний банк запитує щотижневу звітність у банків, які надають послуги еквайрингу через інтернет(еквайринг – це спосіб проведення безготівкових платежів з банківських карток, - ред.). Йдеться про  інформацію  щодо суб’єктів господарювання (чи то фінансових компаній, чи торгових операторів), які з ним уклали угоду про еквайринг, – пояснює фінансовий експерт Віктор Гальчинський. –  Наприклад, кожна фінансова компанія, яка проводить перекази з картки на картку, має договір з конкретним банком-еквайром, який проводить її платежі. Відповідно цього листа, банки мають передавати звітність до НБУ про кількість таких операцій та їх загальний обсяг, а також за типами операцій: перекази з картки на картку, торгові операції тощо. Однак немає вимоги передавати дані карток, з яких провели ці операції. Єдина розбивка, яка є – картки українських банків та картки іноземних банків. І все".

Тобто Нацбанк отримуватиме дані, що, наприклад, такий-то інтернет-магазин отримав стільки-то переказів на таку-то суму. Але не матиме даних, хто саме і що купував. Така ж ситуація і з переказами з картки на картку – банки передаватимуть загальні дані про кількість операцій та суми за тиждень, але без прізвищ власників карток. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: