• Головна
  • Новини
  • Хмельницька гончарівна створює прикраси та родинний посуд з глини

28.07.2020, 16:43

Хмельницька гончарівна створює прикраси та родинний посуд з глини

Хмельничанка Леся Михайлова уже три роки створює різноманітні вироби з глини. Мистецтву гончарства жінка навчалася пів року. Своєю майстерністю ділиться з усіма охочими на майстер- класах.

З глиною, каже Леся Михайлова, можна працювати на гончарному колі або ж ліпити з неї руками без його використання. Додає, що процес довготривалий. Після створення, виріб треба висушити, потім пошліфувати до гладкості.

«Потім йде процес випалу в пічці, там йде 900 градусів, це виходить утильний випал, і вже після цього можна покрити виріб керамічною поливою і потім ще раз його випалити. Це 9-10 годин залежно від температури і від технології. Так, що глина дуже вчить терпінню», - каже Леся.

Гончарне мистецтво, говорить майстриня, - процес довготивалий. Фото: Суспільне

Гончарне мистецтво, говорить майстриня, - процес довготивалий.

Кількість створених виробів за три роки Леся Михайлова не підраховувала. Каже, працює, коли є час та натхнення. Є вироби, які найбільше полюбляє створювати, а також вироби з власною «родзинкою».

«В мене є декілька таких своїх робіт, які мені особливо вдаються і людям подобаються – наприклад ось будиночки такі маленькі сувенірні і ще в мене є тарілки такі з листочками, але там родинна тема», - ділиться Леся Михайлова.

Останнім часом люди цікавляться гончарством, — розповідає майстриня. Аби опанувати найпростіше, знадобиться не менше двох годин.

Кількість створених виробів за три роки Леся Михайлова не підраховувала. Фото: Суспільне

Кількість створених виробів за три роки Леся Михайлова не підраховувала.

«Ці вироби я потім випалюю і віддаю через деякий час людям і вони отримують ще раз повторне задоволення. В мене є майстер-класи і на гончарному колі, хто хоче спробувати цей процес, є просто ліпки. Я показую технологію, і вже на ньому можна зробити утилітарні речі. Вони виходять в кожної людини по-своєму», - каже гончарівна.

Майстриня виготовляє з глини і прекраси. Фото: Суспільне Поділля

Майстриня виготовляє з глини і прекраси. 

Своє перше власноруч створене на гончарному колі горнятко досі зберігає на полиці в майстерні. На згадку. Каже, глиняний посуд нині має попит. Тому її тарілки є в оселях українців та закордоном – у Польщі, Америці та Великобританії.

Аби опанувати найпростіші вироби, знадобиться не менше двох годин. Фото: Суспільне

Аби опанувати найпростіші вироби, знадобиться не менше двох годин. 

«На майстер-класах, якщо люди приходять ліпити, вони хочуть зробити горнятко там, чашечку. Це як би таке основне, що можна нею щодня користуватися і пити свої улюблені напої. Але можна зробити тарілку теж, і якісь сувенірні речі. Для мене це заняття основне в житті, яким я і заробляю, і отримую задоволення», - розповідає гончарівна.

Різноманітне кухонне начиння, як от тарілки, чашки, вази для фруктів та квітів, таці й тарелі, мильниці, предмети хатнього декору, жіночі прикраси – це частина того, що створює з глини Леся Михайлова. Каже, є чимало ідей, які чекають на втілення.

Фото - Суспільне Поділля

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: