• Головна
  • Новини
  • В Івано-Франківську поступово вмирає центральне теплопостачання

07.05.2021, 10:44

В Івано-Франківську поступово вмирає центральне теплопостачання

Міськвиконком Івано-Франківська дозволив мешканцям 19 багатоквартирних будинків від’єднатися від централізованого опалення. Заяви від мешканців ще семи – розглядають

Про це пише Суспільне Карпати.

Іванофранківка Олександра Гринчук живе у будинку на вулиці Євгена Коновальця. Жінка каже, що мешканцям цього будинку дорого обходиться оплата за комунальні послуги, а тому вони вирішили від’єднатися від централізованого опалення та перейти на автономне. Відтак, створили ініціативну групу та оформили документи.

"Суми захмарні і людям дуже важко. Тому ми зібрали збори, провели обговорення і рішенням 90 % мешканців будинку провели це питання, заповнили той протокол", — розповідає Олександра Гринчук.

Аби від’єднати від централізованого теплопостачання весь будинок, потрібно, аби площа квартир мешканців, які погодилися це зробити, займала не менше 75 % від загальної. Протокол зборів, де зафіксовано погодження, потрібно подати у ЦНАП, розповідає директорка департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Світлана Криворучко.

"Цей протокол надходить на розгляд комісії, комісія ухвалює рішення і вже після схвалення йде рішення виконкому. Декілька квартир або одна людина може звернутися лише в тому випадку, якщо станом на 1 травня 2019 року у їхньому будинку уже було проведено відключення більше 50 % квартир. Тоді можна індивідуально звертатися", — каже Світлана Криворучко.

На засіданні виконкому міської ради дозволили від’єднати від централізованого теплопостачання 19 будинків. Їх обслуговує приватне підприємство СТЕК, яке збанкротувало. Ще 7 заяв від мешканців будинків, яке забезпечує опаленням комунальне підприємство "Івано-Франківськтеплокомуненерго", опрацьовують, каже Світлана Криворучко: "Треба подивитися, наскільки критичним буде їхнє від’єднання. Якщо ми від’єднаємо будинок, який обслуговує певна котельня, і вона більше не зможе подавати для інших тепло. Є якесь навантаження на цю котельню. Треба провести ще якісь додаткові розрахунки".

Від’єднання від централізованого теплопостачання будинків, які обслуговує "Івано-Франківськтеплокомуненерго", негативно вплине на фінансовий стан комунального підприємства, каже заступник директора з розрахунків та реалізації Ігор Угриновський: "На жаль, коли відключаються будинки, окремі споживачі, не проводиться реконструкція котелень, не зменшуються мережі. Залишається та ж котельня, котли з тією ж потужністю. Тому постійні витрати ділитимуться на меншу кількість споживачів, і це може зумовити підняття тарифу для тих споживачів, які залишаться".

За словами Ігоря Угриновського, упродовж року за зверненнями в Івано-Франківську від’єднали від централізованого теплопостачання мешканців 120 будинків.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: