• Головна
  • Новини
  • У Львові 30 червня 1941 року проголосили Aкт відновлення української державності

30.06.2022, 10:07

У Львові 30 червня 1941 року проголосили Aкт відновлення української державності

81 рік тому з ініціативи Організації Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави

Цей історичний документ ухвалили на Українських національних зборах в будинку товариства "Просвіта" у Львові. Там були присутні понад сотня делегатів з усієї України, а також український церковний діяч, єпископ Української греко-католицької церкви Йосип Сліпий.

Збори на чолі з Ярославом Стецьком проголосили Акт відновлення Української Держави та сформували тимчасовий уряд – Українське державне правління. На башті Князівської гори було піднято національний прапор, а львівська радіостанція повідомила про акт і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.

"Волею українського народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України", – з рішення Національних зборів українців про проголошення Української Держави.

Звістку про відновлення Української держави понесли на Східну Україну понад 6 тисяч бандерівців, розділених на три похідні групи, які скрізь створювали українську адміністрацію та осередки ОУН. Найбільший із них був на Дніпропетровщині (5000 осіб), Кіровоградщині (1100), а також в Донбасі і Криму.

Однак дізналися всі про Акт відновлення незалежності раніше – із передач 30 червня та 1 липня 1941 року, які вела львівська радіостанція, захоплена батальйоном "Нахтігаль", командиром якого був Роман Шухевич.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: