• Головна
  • Новини
  • У Дрогобицькому районі планують досліджувати древнє городище ХІ століття, що в селі Ступниця

05.04.2021, 08:36

У Дрогобицькому районі планують досліджувати древнє городище ХІ століття, що в селі Ступниця

У селі Ступниця, яке входить до Дрогобицької територіальної громади, під землею заховане древнє городище, засноване в межах ХІ століття. Про це в один голос заявляють археологи та історики. Сьогодні на цій території споруджено церкву та приватне угіддя.

Про це пише пресслужба міської ради Дрогобича

За словами археолога Ярослава Погоральського, сьогодні тут видніє пагорб, який слугував оборонним валом, а на цій території можна знайти багато артефактів, які використовували у побуті X-XIV ст.

Колись це поселення називали Ступниця-Руська. Його заснували білі хорвати. Це було масштабне поселення з фортецею та оборонними валами. Тут проживали ремісники, ковалі, гончарі, майстри. Цю територію досліджували Грушевський, Кобільник, Рапопорт. На цій території вже знайдено горщики та їх рештки, печатку волинського князя, зооморфний бронзовий гак, датований X-XІІІ ст. Віднайдений гак є аналогічним до артефактів варязької культури Х ст. Частину цих експонатів зберігають у музеї Дрогобиччина. Про це розповідає відомий історик Богдан Лазорак.

Керівництво дрогобицької громади вважає, що дослідження цієї території та відкриття нових історичних фактів сприяли б не лише доповненню історії, а й розвитку туризму в регіоні.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: