25.05.2019, 12:49

Що не так в деклараціях Олександра Ганущина

Кілька років тому під час презентації на Міжнародному економічному форумі у Львові е-декларування Петро Порошенко  проголосив фразу, що стала  крилатою: «А тепер поясни, де ти, голубе сизий, взяв ці гроші?». Ця це питання попри все залишається актуальним, особливо коли уважно читаєш електронні декларації голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина. Одразу постає інше питання: чому цими документами досі не зацікавились антикорупційні органи?

Розкішний будинок та дешеві земельні ділянки

Перше, що впадає в очі в е-деклараціях Олександра Ганущина  за  минулий та позаминулий роки, – занадто смішні ціни на земельні діляноки в елітному селищі Брюховичі, що біля Львова. 

Йдеться про дві земельні ділянки площею по 600 кв.м та вартістю 202 853 грн та 180 000 грн. Право власності на них дружина голови облради Соломія Ганущин набула 09.03.2017 року.

Водночас вартість однієї і другої земельної ділянки за останньою оцінкою в е-деклараціях Олександра Ганущина за 2017 та 2018 роки вказана у розмірі 176 790 грн. Себто, виходить, що земельні ділянки, набуті в Брюховичах за смішні ціни, з часом подешевшали до абсолютно однакової та нереальної для елітного селища ціни.

Із цих декларацій також вбачається, що власної нерухомості високопоставлений чиновник немає. А на його дружину зареєстрований житловий будинок в Брюховичах загальною площею 367,7 кв.м, вартість якого на дату набуття – на 07.09.2012 року – становила  1 128 084 грн.

Соломія та Олександр Ганущини також володіють об'єктом незавершеного будівництва на 120 кв.м. Сюди входять: господарське приміщення, дровітня, котельна, альтанка.

Для чого Ганущин «заплутав» відомості про землю 

А тепер, вочевидь, найцікавіше.

Згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, і житловий будинок в Брюховичах на 367,7 кв. м, і дві земельні ділянки за смішними цінами (з цільовим призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)) Соломія Ганущин отримала в подарунок. Тобто, стала власником цієї нерухомості за договорами дарування.

Договори дарування цих земельних ділянок, що в Брюховичах на вул. Далекій, були видані 09.03.2017 року. Однак в деклараціях Олександра Ганущина за 2017 та 2018 роки «чомусь» не зазначено інформації про подарунки Соломії Ганушин у формі земельних ділянок в Брюховичах. Чому?..

Ще більше постає запитань при аналізі попередніх декларацій голови облради, у яких також відображено відомості про земельні ділянки, які, до речі, невідомо звідки взялися та куди ділися. 

Так, в щорічній  декларації Олександра Гунущина за 2015 рік вказана земельна ділянка загальною площею 600 кв.м у Брюховичах, власником якої є його дружина – Соломія Ганущин. Датою набуття права на цю ділянку зазначено 01.09.2012 року. Вартість на дату набуття вказана у розмірі  287 850 грн.

У щорічній електронній декларації голови облради за 2016 рік відомості про дану земельну ділянку відсутні. Водночас не відображено інформації, яка  б свідчила про відчуженя цього майна.

Натомість у цій  декларації відображено інформацію про дві земельні ділянки у Брюховичах площею по 600 кв.м та вартістю у 287 850 грн й 176 790 грн, користувачами яких зазначено Голуб Ніну Іванівну та Томинець Надію Ярославівну (за наявною інформацією, Надія Ярославівна - це матір Соломії Ганущин). Датами набуття права на ці земельні ділянки вказано: 20.06.1997 року та 22.02.2008 року. При цьому в декларації відсутні відомості про те, хто є їх власником.

В електроній декларації Олександра Ганущина за 2017 рік, як було описано вище, відображено відомості про дві земельні ділянки в Брюховичах площею по 600 кв. м та вартістю у 202 853 грн й 180 000 грн, право власності на які дружина голови облради набула 09.03.2017 року. За останньою ж оцінкою вартість однієї і другої земельної ділянки в деклараціях за  минулий та позаминулий роки вказана у розмірі 176 790 грн. Тобто, у тому самому розмірі, який фігурує в декларації чиновника за 2016 рік: йдеться про земельну ділянку, датою набуття права на яку зазначено: 22.02.2008 року, вартість якої на дату набуття вказана в сумі 176 790 грн та користувачем якої зазначено Томинець Надію Ярославівну. 

Замість епілогу, або Скільки насправді коштує земля в Брюховичах

Що криється за  цими розбіжностями, незрозумілостями та фактами декларування недостовірної інформації? Наскільки саме Олександр Ганущин занизив вартість відображених в  останніх деклараціях земельних ділянок в Брюховичах, власником яких його дружина стала за договорами дарування? Чому відомості про подарунки зазначено не було? На ці питання поза всяким сумнівом можуть відповісти тільки антикорупційні та правоохоронні органи.

Додам лишень, що на сайті Брюховицької селищної ради міститься інформація з протоколу виконавчого комітету №64 від 6 грудня 2018 року, з якої відомо про ухвалення двох рішень, які стосуються надання вихідних даних для проектування об’єктів будівництва та видачі будівельних паспортів на забудову земельних ділянок по вул. Далека, 15, 17 в смт. Брюховичі гр.Ганущин С.Н.  

Скільки коштує сьогодні земля для житлового будівництва в Брюховичах? Згідно з останнімим інтернет-оголошеннями, ціна коливається в межах 4-10 тисяч доларів за одну сотку, зокрема, в залежності від району. А вулиця Далека далеко не найгірший район в елітному селищі.

І останнє. Погодьтеся, що на тлі відомостей в деклараціях голови Львівської облради, де земельна ділянки площею 600 кв. м «за останньою оцінкую» вартує 176 790 грн, ринкові розцінки на землю в Брюховичах виглядають трохи дико.

Дмитро Калагурський.

Фото - WN, Мирослав Пархомик

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: