• Головна
  • Новини
  • Росія офіційно визнала участь своїх громадян у війні на Донбасі, – УкрТКГ

20.10.2021, 15:34

Росія офіційно визнала участь своїх громадян у війні на Донбасі, – УкрТКГ

Вимагаючи від України забезпечити консульський доступ до затриманого на Донбасі громадянина Росії, Міністерство закордонних справ РФ визнало участь своїх громадян у збройному конфлікті на сході України.

Про це в середу, 20 жовтня, заявила українська делегація у Тристоронній контактній групі, передає Новинарня.

Таким чином вона прокоментувала вимогу російського МЗС допустити його представників до бойовика прокремлівської терористичної організації “ЛНР” Андрія Косяка, захопленого ЗСУ на лінії розмежування в районі Золотого Луганської області.

“МЗС РФ офіційно визнав участь російських громадян в збройному конфлікті на сході України. Вітаємо російських представників з цим мужнім кроком: визнавати реальність після восьми років послідовної брехні важко. Бажаємо російській дипломатії сил та натхнення у взятті наступного бар’єру: офіційного визнання повної відповідальності керівництва РФ за розв’язання та продовження міжнародного збройного конфлікту на сході України”, – йдеться в заяві.

Раніше міністерство закордонних справ Росії вийшло з вимогою до України допустити російських консульських працівників до затриманого 13 жовтня уродженця Луганської області Андрія Косяка, адже він отримав паспорт Російської Федерації. У МЗС України відзначили зволікання з “турботою”.
Представник МЗС України нагадав, що “виглядом робіт із гуманітарного розмінування він здійснював фото- і відеофіксацію позицій, від яких відійшли Збройні сили України в межах ділянки розведення сил і засобів”, чим порушив Додаткові заходи зі зміцнення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року.

Нагадаємо, 13 жовтня стало відомо, що українські військовослужбовці ЗСУ затримали бойовика “ЛНР” Андрія Косяка, який під приводом розмінування території вів розвідку залишених позицій Збройних сил України поблизу Золотого на Луганщині. На ньому була символіка так званого представництва “ЛНР” в СЦКК, при собі він мав пістолет Макарова. Служба безпеки України заявила, що Косяк має громадянство РФ, кримінальне минуле та обвинувачується в умисному вбивстві 2010 року. В армії “ЛНР” він служив мінометником. На його мобільному телефоні виявили відео, що свідчить про участь в обстрілі позицій ЗСУ.
Слідчі СБУ повідомили Косяку про підозру у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України.

Після цього угруповання “ЛНР” заявило, що припинило всі контакти з Києвом у Спільному центрі контролю й координації та участь у ТКГ. Сепаратисти в Луганську заявляють, що Косяк був затриманий під час узгоджених з ОБСЄ робіт на КПП “Первомайськ – Золоте”.

15 жовтня бойовики почали залучати людей до пікету й блокування готелю Park Inn у Донецьку, де базується місія ОБСЄ, обвинувачуючи спостерігачів у потуранні українським силовикам та вимагаючи від України звільнити Косяка.
Після блокування готелю СММ ОБСЄ заявила про призупинення своєї роботи на Донбасі.

18 жовтня стало відомо, що в окупованій Горлівці на Донеччині незаконні збройні формування так званої “ДНР” заблокували спостерігачів з Організації з безпеки і співробітництва в Європі на передовій патрульній базі. Вони оточили готель і забороняли їм вийти.

Увечері 18 жовтня групи людей довкола готелю в Горлівці, в якому перебували два представники Моніторингової місії ОБСЄ, дозволили їм залишити територію.

18 жовтня суд на Луганщині арештував Косяка. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: