• Головна
  • Новини
  • Нацбанк не планує друкувати гроші для фінансування бюджету - голова НБУ

08.04.2020, 20:13

Нацбанк не планує друкувати гроші для фінансування бюджету - голова НБУ

У Національному банку України повідомили, що не планують вдаватися до грошової емісії (випуску грошей) для того, аби профінансувати видатки державного бюджету.

Про це повідомив голова Нацбанку Яків Смолій під час конференції з представниками «Спілки українських підприємців» (СУП), пише Громадське.

«Національний банк не планує фінансувати бюджет через операції з державними облігаціями (ОВДП) на первинному чи вторинному ринку. Ефекти від прямого фінансування бюджету у вигляді розгортання девальваційно-інфляційної спіралі добре відомі тим українцям, які пам’ятають 90-ті роки. Відтак, повертатися до цієї практики немає сенсу», — повідомив Смолій.

Водночас він додав, що Нацбанк продовжить використовувати наявні у нього інструменти для того, аби забезпечити цінову стабільність, зокрема регулюватиме розмір облікової ставки, як він робив і раніше.

Смолій зазначив, що наразі Україна просувається у переговорах з МВФ, підтримка якого необхідна для проходження нової економічної кризи.

«Залишилося ухвалити «банківський закон» у другому читанні та зміни до державного бюджету на 2020 рік. Ці кошти (транш МВФ — ред.) одночасно поповнять міжнародні резерви і дадуть змогу профінансувати дефіцит державного бюджету», — додав голова НБУ.

Викуп Національним банком облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) — це один з трьох каналів емісії (випуску) гривні. Інші два канали випуску гривні — викуп валюти з міжбанківського валютного ринку та надання банкам кредитів рефінансування.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: