• Головна
  • Новини
  • На Хмельниччині атовцю відмовили у наданні земельної ділянки: в чому причина

01.12.2021, 17:59

На Хмельниччині атовцю відмовили у наданні земельної ділянки: в чому причина

Атовець з Нетішина Андрій Ніколаєв звернувся в міську раду з заявою про виділення земельної ділянки для обробітку й вирощування городини. Андрій розповідає: у заяві вказав, яку саме ділянку хотів би отримати. Це, за його словами, 15 сотих гектара в дачному масиві в селі Старий Кривин. Та, каже, йому відмовили.

 У чому причина відмови, з’ясовувало Суспільне.

Начальниця відділу земельних ресурсів виконкому Нетішинської міської ради Ганна Тонка пояснює, чому атовцю Андрію Ніколаєву відмовили в наданні земельної ділянки в Старому Кривині: "Ця земельна ділянка потрапляє в зону Р-3. В цій зоні не передбачено виділення ділянок для ведення особистого селянського господарства".

Р-3 - це рекреаційна зона, зона відпочинку. Ганна Тонка зачитує, що може бути на такій ділянці: "Парки, сквери, бульвари, пляжі, набережні, доріжки та алеї, майданчики для відпочинку, ігрові майданчики для дітей, скульптурні композиції, об’єкти декоративно-монументального мистецтва, малі архітектурні форми".

На ділянці Р-3 в Старому Кривині із архітектурних композицій – густий очерет та високі бур’яни. Власник дачі, яка межує з ділянкою Р-3, Анатолій на запитання, чи відпочивають тут люди, відповідає: "Хіба ондатри, вужі і гадюки. В мене діти бояться зайти в садок, бо там повзають вужі".

Що ділянку в міській раді звуть зоною відпочинку, дивується: "Це зона? Це їм таку зону зробити, щоб вони тут сиділи!"

Анатолій розповідає: дачі в Старому Кривині роздавали в дев’яностих, після вибуху на ЧАЕС. Тоді, продовжує, тут було болото, а води йому було по груди: "Я взяв це болото і все сам робив тут. Ну, і не тільки я. Люди копали траншеї, в кожного своя копанка, щоб понизити рівень води".

Сусідня ділянка, говорить Анатолій, була найбільше затоплена, тому люди від неї відмовилися.

У 2018 році, коли затверджували план зонування території Старого Кривина, ділянці надали статус рекреаційної, каже Ганна Тонка: "Ми маємо керуватися тою документацією. На комісії було пояснення, чому проект рішення виноситься на відмову".

Андрій Ніколаєв, учасник бойових дій у 2017, 2018 й 2019 роках, розказує: звернувся в міську раду про виділення йому саме цих 15-ти сотих. Додає: "Я хочу саме цей шматок, він дуже зручно розташований відносно міста і відносно під’їзних шляхів, за цю ділянку я готовий боротися. Я згоден звертатися до всіх інстанцій".

Атовець Андрій Ніколаєв готовий боротися за обрану ним ділянку землі.

Його теща Лариса Постнікова показує переписку свою та зятя з міською радою. Розповідає: "Я ходила в міську раду неодноразово, зять написав заяву 18 жовтня на цю ділянку. Виїзна комісія тут була, депутати виїжджали 10 листопада. А 11 листопада було засідання комісії, на якому повідомили нам, що цю ділянку нам не дадуть, бо це рекреаційна зона".

Зять каже: "Не розумію, чому ця ділянка – зона відпочинку? Є вимоги до рекреаційних земель, ця ділянка не відповідає зазначеним вимогам".

Юристка Хмельницького центру з надання безоплатної правової допомоги Ольга Ґлазунова пояснює: земельним кодексом передбачено надання у власність земельних ділянок рекреаційного призначення, але це не передбачає ведення сільського господарства. Вони, каже, призначені для зелених зон, зон відпочинку, щоб будувати спортивні табори, будинки відпочинку, будь що з рекреаційним призначенням.

Ніколаєв з дружиною, двома дітьми й батьками каже: не планують відкривати на 15-ти сотках ні спортивного табору, ні будинку відпочинку. Хочуть лише мати свою, екологічно чисту городину для здоров’я і економії сімейного бюджету. А що ділянка ніколи не оброблялася, його, каже, не лякає: "23 роки прослуживши в армії, я роботи не боюся, навіть під час участі в бойових діях доводилося і копати, і рубати.

Юристка Ольга Ґлазунова говорить: якщо в Нетішинській міській раді вирішать змінити цільове призначення землі, ділянку Р-3 можна буде отримати. За її словами, тепер це робиться рішенням відповідної територіальної громади, тобто, органами місцевого самоврядування. Та, каже, це має затверджувати сесія.

Ганна Тонка розповідає: "Коли буде розроблятися цей генеральний план, тоді будуть прийматися зауваження, пропозиції від громадськості. Тоді вже буде вирішуватися, чи можна цю ділянку перевести з зони Р-3 в СВ, де передбачено ведення особистого селянського господарства".

За її словами, план зонування, вірогідно, переглядатимуть наступного року. Та вільних земель, каже, в межах населених пунктів громади немає. Із 300 атовців, до прикладу, 118 своїх наділів не отримали. Стосовно земель за межами Нетішина та двох сіл громади, то з їх призначенням ще питання не вирішене, додає посадовиця.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: