• Головна
  • Новини
  • Михайло Цимбалюк розповів про недоліки накопичувальної пенсійної системи (відео)

13.12.2022, 13:36

Михайло Цимбалюк розповів про недоліки накопичувальної пенсійної системи (відео)

У громадському та політичному колах тривають публічні консультації щодо функціонування накопичувальної системи пенсійного забезпечення.

Втім у впровадженні цієї системи є багато недопрацювань.

На цьому наголосив народний депутат від «Батьківщини» Михайло Цимбалюк.

– У законодавстві України не передбачається, що інвестиційний дохід за усі роки повинен складати не менше індексу інфляції та адміністративних видатків структур, які будуть причетні до цих коштів. Цю норму необхідно врахувати, аби не сталося так, що при досягненні пенсійного віку особа отримуватиме незначні виплати. Ініціатори ідеї не вивчили світовий досвід цієї системи і не надають відповідь, чому 18 країн світу відмовилися від накопичувальної системи і перейшли до солідарної. У законодавстві України варто передбачити суворе покарання чиновників за зловживання з обігом коштів у недержавних пенсійних структурах, наприклад позбавлення волі та конфіскацію усього майна та грошей. Аби таким чином не повторилася доля банкрутства недержавного пенсійного фонду у Великій Британії,  зазначив Михайло Цимбалюк.

Також політик зауважив, що в законодавчому документі чітко не прописаний відсоток адміністративних видатків, який має бути прописаний при варіанті накопичувальної системи.

– У випадку банкрутства недержавного фонду держава має гарантувати повернення накопичених грошей, за принципом депозитних вкладів у банківській системі. Варто також прописати на законодавчому рівні інвестиційну підтримку запровадження накопичувальної пенсійної системи, а також необхідно максимально вивчити європейський досвід,  наголосив Михайло Цимбалюк.

Так, дефіцит Пенсійного Фонду України наразі складає понад 163 мільярди гривень, і без жодних сумнівів ситуацію навколо цього потрібно змінювати. Але при переході на накопичувальну систему варто все ж усунути всі ризики, з якими можуть стикнутися понад 10 мільйонів пенсіонерів, підкреслив Михайло Цимбалюк.

– Пенсійна реформа дійсно необхідна, але потрібно сідати за стіл глибокої дискусії і знайти відповіді на запитання – що робити для того, щоб нова система гарантувала людині таку мінімальну пенсію, аби громадянин міг реально прожити, бо ж зараз спостерігаємо соціальний розрив між мінімальним прожитковим мінімумом та мінімальною пенсією. А завдання кожного з нас – дотримуватися статті 46 Конституції України, згідно з якою “громадяни України мають право на соціальний захист у старості”,  підсумував Михайло Цимбалюк.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: