• Головна
  • Новини
  • Каліцтво малолітньої дитини після вакцинації - судова справа

11.09.2021, 10:17

Каліцтво малолітньої дитини після вакцинації - судова справа

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду головуючого Дмитра Луспеника, суддів Ірини Воробйової, Бориса Гулька, Ганни Коломієць (суддя- доповідач), Руслана Лідовця, розглянувши справу №572/3616/19, постановив: рішення судді Олексія Рижого Сарненського районного суду Рівненської області від 07 липня 2020 року та постанову колегії суддів Степана Шимківа, Світлани Гордійчук і Надії Ковальчук Рівненського апеляційного суду від 27 серпня 2020 року скасувати як юридично нікчемні. Справу №572/3616/19 скерувати на новий розгляд до суду першої інстанції.

У листопаді 2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та до Чемернянської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів (Рівненська область) про відшкодування майнової та моральної шкоди за завдані важкі ушкодження здоров’ю її малолітньої дочки.

ОСОБА_1 мотивувала позовну заяву фактом, що 23 лютого 2016 року в приміщені школи фельдшер зробила щеплення її дочці від поліомієліту. Відразу після щеплення дитина захворіла: їй встановили діагноз – гострий в’ялий параліч, що є побічною дією вакцини від поліомієліту. Цей випадок був зафіксований як несприятлива подія після імунізації.

Управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації 16 березня 2016 року видало наказ №33 із метою створення спеціальної комісії для проведення службової перевірки, яка виявила численні порушення під час проведення процедури вакцинації.

Посилаючись на те, що службові особи відповідачів порушили вимоги та процедуру проведення вакцинації, внаслідок чого настали тяжкі наслідки, ОСОБА_1 вважає, що відповідачі зобов’язані відшкодувати матеріальні збитки, понесені для лікування дитини, а також моральну шкоду, яка спричинена діями відповідачів, внаслідок яких погіршився стан здоров’я дитини. Із урахуванням зазначеного, ОСОБА_1 просила стягнути солідарно з відповідачів на її користь 54,989,00 грн для відшкодування майнової шкоди та 500,760,00 грн для відшкодування моральної шкоди, а також судові витрати.

Юридично нікчемні рішення судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Сарненського районного суду Рівненської області від 7 липня 2020 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено. Відмовляючи у задоволенні позову, суддя Олексій Рижий дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову, оскільки позивачка не довела наявність шкоди, протиправності поведінки відповідачів та причинного зв’язку між діями відповідачів із заподіяною шкодою здоров’ю дитини.

Колегія Рівненського апеляційного суду у складі головуючого судді Степана Шимківа, суддів Надії Ковальчук і Світлани Гордійчук, своєю постановою  від 27 серпня 2020 року апеляційну скаргу ОСОБА_1, яку подав адвокат Сергій Гула, залишила без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

Своє рішення судді Степан Шимків, Надія Ковальчук і Світлана Гордійчук мотивували фактом, що суд першої інстанції дійшов правильного висновку про відмову у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1, тому що матеріали справи не містять прямих та беззаперечних доказів, які б підтверджували причинно-наслідковий зв’язок між проведенням вакцинації дочки ОСОБА_1, наслідком чого стало погіршенням її здоров’я. Доказова база, яка міститься в матеріалах справи, є суперечливою, що не дає правових підстав для встановлення зазначеної обставини.

Апеляційний суд також зазначив, що аргументованим доказом у цій справі було б проведення судово-медичної експертизи для вирішення вищезазначених питань, які потребують знань в області медицини. Однак позивачка та її представник не скористались своїм процесуальним правом клопотати про її призначення.

Обставини каліцтва, встановлені в судах

Тридцятьом учням середньої школи села Чемерне Сарненського району Рівненської області 22 лютого 2016 року провели щеплення від поліомієліту ОПВ (орально поліомієлітною вакциною). Поміж щеплених була і малолітня дочка позивачки. Щеплення провела завідувачка фельдшерсько-акушерським пунктом села Чемерне Сарненського району Рівненської області.

Згідно з довідкою про проведення службової перевірки встановлено, що дитина 23 лютого 2016 року гостро захворіла. Після другого уроку в школі у дитини раптово виникли скарги на запаморочення, терпкість ніг, слабкість. Школярка вимушено лежала, не могла сидіти та пересуватись. Із вищевказаними скаргами дитину госпіталізували до дитячого відділення Комунального закладу «Сарненська центральна районна лікарня».

Згідно з довідкою про проведення службової перевірки, у медичній документації інформаційні дані про медичний огляд дитини не зазначені; бланк інформованої згоди представлений не згідно з формою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я; перед проведенням щеплення вакциною ОПВ дитині не було проведено термометрію.

У державній установі «Рівненський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України» встановили 6 червня 2016 року остаточний діагноз – гострий в’ялий параліч.

Листом КП «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» від 5 квітня 2016 року позивачці повідомлено, що її дитина була щеплена 22 лютого 2016 року вакциною ОПВ «OPVERO» для профілактики поліомієліту (пероральна тривалентна жива рідка, серія М5104-1, виробництва Санові Пастер С. А., Франція). Вакцину надав Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) як гуманітарну допомогу. Відповідно до Інструкції вакцина ОПВ «OPVERO» може мати такі побічні дії: слабкість, неврологічні реакції, поствакцинальний параліч.

У протоколі засідання Сарненської районної психолого-медико-педагогічної консультації, від 7 вересня 2016 року №38/1023, надано психолого-педагогічний висновок стосовно постраждалої дитини: порушення функцій опорно-рухового апарату після імунізації ОПВ. Дитині рекомендовано навчання за програмою для осіб із порушеннями опорно-рухового апарату.

Мотивація Верховного Суду (витяги)

Згідно із пунктом 2 «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України (у редакції наказу від 11 серпня 2014 року №551, далі – Положення), організація діяльності щодо проведення щеплень покладається на керівника закладу охорони здоров’я (далі – ЗОЗ) в установленому законодавством порядку.

Пунктом 9 «Положення» визначено, що медичний огляд перед щепленням є обов’язковим.

При виявленні негативних змін у стані здоров’я вакцинованої особи призначається додаткове медичне обстеження згідно з чинними протоколами надання медичної допомоги особам відповідно до медичних показань.

Медичні огляди дітей перед щепленням у ЗОЗ проводяться у присутності батьків або опікунів, або інших законних представників безпосередньо у день щеплення. У разі проведення щеплень у дошкільних закладах або загальноосвітніх навчальних закладах медичні огляди проводяться у присутності медичного працівника ЗОЗ та батьків учнів або їх опікунів.

Обов’язковою умовою для проведення медичних оглядів дітей у ЗОЗ є дотримання температурного режиму у приміщенні не нижче 20°C та достатнє освітлення.

Медичний огляд дітей перед щепленням складається з таких етапів:

● збирання анамнезу життя з урахуванням тривалості та тяжкості перебігу перенесених гострих захворювань, оцінка реакції на попередні щеплення та перебігу поствакцинального періоду;

● термометрії;

● огляду шкіри, слизових оболонок кон’юнктиви очей, порожнини рота, аускультація;

● у разі необхідності – клінічне обстеження органів та систем організму;

● заповнення форми первинної облікової документації №063-2/о «Інформована згода та оцінка стану здоров’я дитини одним із батьків або іншим законним представником дитини для проведення щеплення або туберкулінодіагностики»;

● оформлення медичного висновку лікаря за результатами обов’язкового медичного огляду (безпосередньо у день щеплення) щодо стану здоров’я дитини, яка підлягає щепленню. Медичний висновок у разі відсутності захворювання визначається терміном «здоровий», а при виявленні ознак захворювання конкретизують діагноз із відповідним записом у первинній медичній документації.

Згідно з пунктом 10 «Положення» у медичній документації необхідно зробити відповідний запис лікаря про дозвіл проведення щеплення та вкласти форму №063-2/о.

Висновок Верховного Суду

Колегія суддів Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного головуючого Дмитра Луспеника, суддів Ірини Воробйової, Бориса Гулька, Ганни Коломієць (суддя-доповідач), Руслана Лідовця, встановила дивовижну некомпетентність суддів першої та апеляційної інстанцій, які під час судових проваджень навіть не здали собі справи з’ясувати, які законодавчі вимоги повинні бути дотримані під час процедури проведення щеплення.

Медичні працівники, які проводять щеплення, зобов’язані:

● надати об’єктивну інформацію особам, яким проводиться щеплення, або їхнім батькам про щеплення;

● перед щепленням провести медичний огляд особи, якій роблять відповідне профілактичне щеплення;

● встановити наявність чи відсутність медичних протипоказань;

● у разі виявлення медичних протипоказань не здійснювати профілактичного щеплення;

● отримати згоду батьків на проведення профілактичного щеплення у дітей, які не досягли віку 15 років.

Суди першої та апеляційної інстанцій на вказані обставини уваги не звернули. Посилаючись на недоведеність причинно-наслідкового зв’язку між проведенням вакцинації дитини та погіршенням стану її здоров’я, доводи позивачки, що реакція дитини на проведення щеплення підтверджується медичною документацією, не врахували. Четверо суддів навіть не надали оцінки доказам, якими позивачка обґрунтовувала наявність причинного зв’язку між проведенням щеплення та завданою шкодою.

Враховуючи наведене, висновки цих судів (Олексія Рижого, Степана Шимківа, Світлани Гордійчук, Надії Ковальчук – Прим. авт.) не можна вважати обґрунтованими і такими, що відповідають завданням цивільного судочинства, яке полягає у справедливому та неупередженому вирішенні справ із метою ефективного захисту порушених прав, оскільки в усіх судових справах правосуддя й справедливість мають перевагу над строгим розумінням закону.

Постанова Верховного Суду

Касаційну скаргу позивачки, яку подав адвокат Сергій Гула, Верховний Суд задовольнив частково. Рішення Сарненського районного суду Рівненської області від 7 липня 2020 року та постанову Рівненського апеляційного суду від 27 серпня 2020 року скасував, а справу скерував на новий розгляд до суду першої інстанції.

Принагідно доцільно зазначити, що некомпетентний суддя Олексій Рижий є головою Сарненського районного суду Рівненської області, а некомпетентний суддя Степан Шимків – заступником голови Рівненського апеляційного суду. Якщо такі «правознавці» перебувають на керівних посадах, то про яке справедливе та неупереджене вирішення справ у цих судах може йти мова?

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для WestNews

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: