10.05.2021, 17:13

Кабмін заявив про стабілізацію цін на гречку

Підстав для виникнення дефіциту гречки на ринку України немає, запевнили в Мінекономіки.

За підсумками квітня ціна на гречку в Україні стабілізувалася. А середня споживча ціна на цю крупу знизилася на 0,4% - до 40,06 гривні за кілограм, повідомляє Мінекономіки в понеділок, 10 травня, передає Кореспондент.

Відзначається, що цінової стабілізації досягли завдяки тому, що в 2021 році уряд ввів новий напрям державної підтримки аграріїв для стимулювання виробництва гречки, який сприятиме поліпшенню продовольчої безпеки і підвищить доступність цієї продукції для споживачів.

"Програмою передбачено надання дотацій аграріям в розмірі 3500 гривень на 1 га посівів гречки. Це забезпечить стабільний обсяг виробництва гречки, рівний внутрішньому споживанню, і в перспективі - орієнтацію на експорт, а також розвиток суміжних галузей. Орієнтовна площа підтримки по Україні повинна скласти 15 тисяч гектарів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, в Мінекономіки відзначили, що не очікують проблем на ринку гречки через відмову Росії експортувати цю продукцію в Україну.

У 2020/2021 маркетинговому році (МР) внутрішня потреба в гречці становить 131 тис. тонн, з них 116 тис. тонн - на харчові потреби. За даними Держстату, в 2020 році обсяг виробництва гречки становив 97,6 тис. тонн. Перехідні залишки гречки на початок поточного МР становлять 10 тис. тонн, а на кінець МР їх прогнозують в обсязі 20 тис. тонн.

Крім того, в поточному МР станом на 1 травня 2021 року Україна експортувала 0,6 тис. тонн насіння гречки й імпортувала 31,3 тис. тонн (зокрема при роботі з РФ - 18,9 тис. тонн, Казахстаном - 9 тис. тонн, Білоруссю - 3,4 тис. тонн). Також було імпортовано майже 19 тис. тонн зернових культур, з яких, за експертними оцінками, гречана крупа становить близько 80%, або 15 тис. тонн.

Таким чином, станом на 1 травня 2021 року, за експертними підрахунками, імпортовано 46 тис. тонн гречки.

"Тому підстав для виникнення дефіциту цієї продукції на ринку України немає", - запевнили в Міністерстві.

Раніше повідомлялося, що в Україні сповільнилося зростання цін. При цьому за підсумками квітня найбільше подорожчали соняшникова олія, цукор, хліб, м'ясо і м'ясопродукти.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: