• Головна
  • Новини
  • Головні питання щодо можливого вторгнення РФ в Україну

02.04.2021, 16:00

Головні питання щодо можливого вторгнення РФ в Україну

Журналіст, експерт з воєнних питнаь Юрій Бутусов вважає, що Росія планує вторгнення в Україну. Однак найближчим часом воно не відбудеться.

Про це Юрій Бутусов написав на ФБ:

"1. Чи готує Росія вторгнення в Україну?

Так, Росія готується до такого сценарію.

2. Чи відбудеться вторгнення найближчим часом?

Ні, найближчим часом нового вторгнення не відбудеться, Росія не готова до масштабних наступальних операцій. Кремль вже контролює Донбас і Крим, і має намір утримувати вже захоплене. Наземні сили РФ не мають великої переваги над ЗСУ, і для створення ударних угруповань противника потрібно перекидання військ.

Також робота місії ОБСЄ на Донбасі стане для Путіна великою проблемою - адже Росія отримає політичні звинувачення в агресії і за цим, напевно, піде новий виток міжнародної ізоляції. Путін не посміє атакувати, якщо не буде підготовлена ​​сприятлива політична обстановка, адже у Росії немає сил, щоб протистояти демократичному світові.

3. Чи можливо загострення на фронті?

Так, у вигляді посилення обстрілів на окремих ділянках фронту, локальних атак на тактичному рівні. Це відбувається постійно з початку 2015 року, і ніколи не припинялося. Росія проводить обстріли, щоб показати, що керівництво України не контролює ситуацію на своїй землі, щоб захопити ініціативу на окремих ділянках фронту.

4. Чи може Росія раптово перейти в наступ?

Ні, розвідка України і НАТО цілком надійно контролює засобами космічного і радіоелектронного контролю все пересування противника поблизу наших кордонів. Наступальні дії за межами лінії фронту на Донбасі і Криму можливі тільки після зосередження значних угруповань, приховати такі переміщення противник не міг ні в 14-му, ні, тим більше, зараз. Раптовості бути не може.

5. Що відбувається біля наших кордонів?

Росія перекидає 56-ю десантно-штурмову бригаду в Крим, до Феодосії. Вона буде включена до складу 7-ї десантно-штурмової дивізії. 56-я бригада перекидається з далекого Камишина, це одне з найкращих з'єднань ЗС РФ, яке вже брало участь у війні в 14-му році, укомплектоване сучасною бойовою технікою, ряд її батальйонів має статус "ударних" (новий критерій боєготовності, введений після боїв 14-го року).

Також Південний військовий округ почав перевірку боєготовності в місцях дислокації своїх з'єднань - однак перекидання додаткових сил до наших кордонів не зафіксовано, всі російські операції перебувають під постійним контролем.

6. Коли Росія може атакувати?
Найбільш зручним часом для нападу можуть статиманеври "Захід-2021", які очікуються влітку. Мобілізаційні заходи вимагають прикриття у вигляді маневрів.

7. Чи готується Україна до наступу на Донбасі?

Ні. Пересування українських військ здійснюються в рамках планової ротації. Підготовку до до будь-яких активних дій наші Збройні сили не ведуть.

8. Чи допоможуть нас союзники по НАТО?

Так. На всіх рівнях наші союзники, і перш за все США, підкреслюють свою підтримку. Без сумніву, в разі конфлікту військова допомога, рівень взаємодії з НАТО та військова допомога будуть збільшені і вийдуть на новий рівень. Воювати на землі треба буде нашим військам. Однак передача розвідувальної інформації в режимі реального часу, поставка озброєнь, і організація безпольотної зони в повітрі над районом бойових дій - все це Україна зможе запросити, і, з високою ймовірністю, отримає.

Ключовий фактор для нас - повітря. Російська авіація не має жодних шансів у зіткненні з авіацією НАТО, і Путін боїться створювати приводи для втручання Заходу. Саме тому Росія не наважилася застосувати авіацію в 14-му. Підтримка НАТО дозволить Україні реалізувати найкращі якості наших сухопутних сил. Застосування артилерії за умови захисту з повітря обмежить активні дії наземних сил противника. За останні роки ЗСУ отримали на озброєння тисячі керованих ракет типу "Стугна" і "Корсар". А якщо США забезпечать масові поставки "Джавелін" зі своїх баз, будь-який російський наступ буде паралізований - більшість російських танків не оснащені комплексами активного захисту, і беззахисні від ураження в верхню проекцію.

9. Чи готова Україна до великої війни?

Так, до війни готове українське суспільство, тому підстав для паніки немає, ми будемо чинити серйозний опір, вторгнення консолідує більшість українців.
Ні, до війни не готова держава. Ніяких структурних військових реформ в нашій армії не відбувається, боєздатність армії заснована виключно на мотивації і професіоналізмі окремих військовослужбовців, окремих підрозділів і частин, де є адекватний командний склад. Воїни битимуться. На жаль, президент про армію згадує тільки під час чергової фотосесії, конфлікт між міністром оборони Тараном і головкомом ЗСУ Хомчак, як і раніше, має непримиренний характер, система управління розбалансована. У разі загострення обстановки опір буде будуватися на ініціативі знизу, очікувати якихось осмислених дій від військово-політичного керівництва поки не слід.

10. Що робити прямо зараз?

Верховний Головнокомандувач зобов'язаний негайно оголосити командно-штабні ігри та перевірку боєготовності. Перевірити систему управління, організацію, як це зробили в 2018-му. Перевірити, які запаси озброєння створені для оснащення чинних бойових частин, резервістів. Люди не можуть воювати голими руками, війна в Карабаху показує, що кількість не організованих і не озброєних людей нічого не вирішує, тільки ускладнює логістику, управління і збільшує втрати.

Треба зробити нарешті об'єктивні реалістичні висновки, що у нас є і чого у нас нема для реальної війни. Такий аналіз у нас відсутній, оборонне планування фактично відсутня.

Держоборонзамовлення +2021 необхідно терміново передати на затвердження з урахуванням реальних потреб військ, а не корупційних інтересів.

Верховний Головнокомандувач зобов'язаний в рамках РНБО щотижня проводити засідання за участю депутатів парламентського комітету з оборони, і перевіряти хід реалізації рішень у сфері оборони і безпеки, чого він не практикує. Це не забезпечує ні координації ні прийняття давно назрілих рішень в умовах загострення обстановки. Не можна сподіватися на НАТО, влада сама повинна щось робити. Повинен бути забезпечений демократичний парламентський контроль за діями і бездіяльністю влади.

Фото - Новинарня

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: