• Головна
  • Новини
  • Дискредитував вірян ПЦУ, називаючи "безбожниками": настоятелю храму УПЦ МП на Закарпатті оголосили підозру

16.03.2023, 13:05

Дискредитував вірян ПЦУ, називаючи "безбожниками": настоятелю храму УПЦ МП на Закарпатті оголосили підозру

Настоятеля Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі. Йдеться про Димитрія Сидора

Про це повідомили у Службі безпеки України в Закарпатській області.

За даними спецслужби, в грудні минулого року він неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, які виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня. Також під час своїх проповідей у соцмережах він ображав вірян Православної Церкви України.

"Співробітники СБУ задокументували більше 7 епізодів, коли священник принижував релігійні почуття громадян інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них. Ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза підтвердила злочинні дії настоятеля храму", - зазначили у відомстві.

Фото: СБУ у Закарпатській області

В Офісі генпрокурора додали, що відеозаписи та трансляції проповідей з образамии поширювались на сторінках храму у соцмережах та його офіційному сайті.

"Неодноразово настоятель дискредитував вірян ПЦУ, називаючи "безбожниками", а саму церкву ототожнював з "пустим безблагодатним підвалом з павуками", "конфесією мерців". Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ МП до ПЦУ. Священнослужитель ототожнював це з "втратою Господа", а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання "фальшивої бумажки" та "безумство кучки неправославних людей". Також встановлено, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні", - наголосили в Офісі генпрокурора.

Священнослужителю інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 161 КК України). Також вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Закарпатський журналіст Віталій Глагола заявив, що підозру отримав настоятель храму УПЦ (МП) в Ужгороді отець Сидор.

"Цей день настав! СБУ оголосила підозру одіозному отцю Сидору, славнозвісному "радикальному русину" та найбільшому в Закарпатті проповіднику "русского міра", - написав він.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: