• Головна
  • Новини
  • Дембельський акорд Синютки, або ж Регіональні особливості клептократії

Юрій Никорак

Журналіст

Журналіст, політолог, письменник, фотохудожник


20.05.2019, 18:18

Дембельський акорд Синютки, або ж Регіональні особливості клептократії

22-го мине місяць, як губернатор Львівщини – першим в Україні – подав заяву про відставку. Цього тижня він звітуватиме в обласній раді – формально, бо звіт цей нічого вже не вирішує. Зрештою, судити про людину ще Ісус у Нагірній проповіді радив «за плодами», а не словами.

Ото знічев’я вирішив поцікавитися, чим займався голова ЛОДА в останні 7 днів (не враховуючи вихідних). А що «плоди» голови ОДА – це його розпорядження, проаналізував їх на одній сторінці офіційного сайту ЛОДА – з 11-го по 17-е травня. Так от: 11 (майже 30%) із 40 останніх розпоряджень – про нагородження, 16(40%) – про розподіл та надання в оренду землі, «аж» одне – про виплату одноразової допомоги ветеранам УПА, вдовам політв’язнів і та реабілітованим жертвам політичних репресій, ще одне – "Про проведення Фестивалю української середньовічної культури «Ту Стань! – 2019»",  зате три – про будівництво і ремонт доріг (улюблена стаття видатків вже майже колишнього губернатора), одне  скандальне та два – вельми сумнівні (враховуючи заяву про відставку!) – із кадровими призначеннями (зокрема "Про збільшення граничної чисельності працівників департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації") та ще три – про «гуманітарку». Щодо останньої, цікавим є підхід до розподілу: п’яти особам з інвалідністю та трьом членам родин померлих інвалідів передали у власність авто, якими вони були забезпечені та користувалися понад 10 років, із датою випуску від 1996-го по 2005 рік. Натомість ще дві майже нові іномарки: VOLKSWAGEN PASSAT, 2016 р.в. та PEUGEOT 308 2017 р.в. отримали відповідно п. Жукровський, який був аж 2881-м у черзі на авто, та п. Добрянський, 2148-й у черзі…

Та головними, як мовиться, «вишеньками» на прощальному торті відставника є два розпорядження про додаткові субвенції. І якщо з першої, меншої за розміром – на ремонт доріг у сумі 38 млн. зі спецфонду, вже традиційно левова частка піде на округ одного з братів Дубневичів (цього разу Ярослава), то у другій – про виділення майже 130 млн субвенцій на освіту – усе втаємничено: ні у самому розпорядженні, ні в жодному із додатків до неї сором’язливо не вказано, куди саме і на що саме піде така суттєва сума. Та навряд чи тим сільським школам, вихованці яких й досі ходять до вітру, навіть зимою, у дощаті «туалети типу сортіра».      

Словом, пан Синютка діє цілком у стилі свого найвищого боса із Банкової – просто у скромніших регіональних масштабах. Тож симптоматично, що услід за масовими «Дякую!» у фірмових «порошенківських» кольорах, у соцмережах з’явилася й міні-тусовка тих, хто дякує персонально Синютці. Бо, вочевидь, таки мають за що.

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: