28.11.2020, 16:11

Чому львівські суди не мають грошей на поштові марки

За 2018-2019 роки на поштові марки у Львові витрачали близько 15 млн грн, а цьогоріч фінансування скоротили до 8 млн.

Про це розповідає "Еспресо.Захід".

Днями Личаківський, Галицький, Сихівський та Франківський районні суди повідомили, що не надсилатимуть відповідачам повістки про суд. Причина – відсутність фінансування на марки для поштової кореспонденції. Речниця Личаківського районного суду Марія Денис каже, що проблема не нова, але у них таке за цей рік вперше: "Інколи бували ситуації, що бракує марок, але кілька днів ми чекали і нам давали кошти. Тепер знову очікуємо, коли надійдуть гроші".

Нині люди можуть зареєструватися в суді, щоб отримувати сповіщення через електронну пошту та SMS. Проте цей спосіб передачі інформації не є зручним та ефективним. Марія Денис у коментарі для "Еспресо.Захід" зазначає: "Проблема в тому, що реєструються переважно позивачі, які знають, що є така справа. Тобто вони приходять до суду. Інколи відповідачі, якщо немає ніяких проблем і претензій, теж приходять. Якщо ж людина взагалі не знає про суд, то навряд чи вона щодня сидить і переглядає сайт, чи щось для неї не з’явилося. Труднощі також є тоді, коли відповідачі зацікавлені у зволіканні з розглядом справи. Щодо SMS, то легко повідомити про дату нового засідання, але важко скерувати копію документа".

Суди не розпоряджаються коштами. Їх розподіляє Територіальне управління державної судової адміністрації у Львівській області. Заступниця керівника управління Марія Коник для "Еспресо.Захід" розповідає, що фінансування цього року на суди в Україні є катастрофічно низьким: "Це не лише в чотирьох судах така ситуація. На незначну суму коштів ми вже закупили марки й незабаром їм дамо для деяких судів, щоб ті продовжили відправляти поштову кореспонденцію. У нас такі перебої були протягом всього 2020 року. І так не лише у Львівській області. Капітальних видатків взагалі не передбачили. Кошти скоротили навіть на пріоритетні потреби. Тобто це якраз поштові відправлення, папір. Ми зводимо кінці з кінцями".

Заступниця керівника управління зазначає, що до завершення року планують провести ще один тендер, щоб придбати марки. Щодо наступного року, 2021-го, вона каже, що у фінансовому плані очікують ще гіршої ситуації, зважаючи на тенденцію: "Всі кошти погоджує міністерство фінансів України. Цього року ми провели тендери на понад 8 млн грн на марки. Для порівняння, за 2018-2019 роки це було майже по 15 млн грн. Ще п'ять львівських судів використовують маркувальні машини, то це окремі видатки. Для них 2020-го ми провели тендери на 1, 5 млн грн, а торік – 4 млн 700 грн".

Марія Коник каже, що недофінансування є і через те, що міністерство фінансів не погодило перерозподіл коштів між кодами економічної класифікації видатків бюджету (КЕКВ), де є залишки фінансів на інші видатки, де є дефіцит. Відповідно, зазначає пані Марія, офіційно гроші є, але насправді суди їх не отримують: "На марки цьогоріч ми витратили близько 98% від загального фонду й 59% зі спеціального за кодом видатків 2210 (предмети, матеріали, обладнання та інвентар). Є й інші коди видатків, на які теж бракує грошей".

Додатковою причиною пані Коник називає початок роботи Служби судової охорони. Це державний орган, який повинен підтримувати громадський порядок у суді. На них теж ідуть витрати, тому спецфонд видає кошти на нову структуру в системі органів правосуддя.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: