• Головна
  • Новини
  • 80-річна матір керівника з «Волиньвугілля» продавала вугілля соціальним закладам

17.09.2019, 10:24

80-річна матір керівника з «Волиньвугілля» продавала вугілля соціальним закладам

Олександр Божко працював комерційним директором на держпідприємстві «Волиньвугілля», зареєстрував свою 80-річну матір підприємцем і продавав устаткування для шахт і вугілля у соціальні заклади.

Про це написала Оксана Петрук у «Силі правди», - повідомили "Наші гроші".

Основний вид діяльності 81-річної підприємиці Євгенії Григорівни Божко – оптова торгівля машинами й устаткуванням для добувної промисловості та будівництва. Жінка активно бере участь у тендерах, постачає вугілля в соціальні заклади (замовниками були відділи освіти Кіцманської та Хотинської РДА, Сторожинецький ліцей, Устилузька міськрада, Шацька селищна рада, спецзагін рятувальників). За два роки – 8 контрактів на загальну суму 1,30 млн грн. За даними «Прозорро», у 2017-2018 рр. вона брала участь у 9 закупівлях.

У конкурентних торгах підприємиця перемогла лише один раз. Решта – прямі закупівлі. Контактною особою в Євгенії Божко є вугільник і син Олександр.

Улітку 2017 р. Євгенія Божко змагалася з ТОВ «Вуглеторфзбагачення» з Нововолинська та ТОВ «Чернігівекоресурс» за право постачати вугілля Спеціальному авіаційному загону Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій, що у місті Ніжин Чернігівської області. У результаті перемогла у тендері на майже півмільйона.

Євгенія Божко обіцяла забезпечити покупця 280 т вугілля виробництва ДП «Волиньвугілля». На підтвердження надала відповідні гарантії та договір купівлі-продажу палива з «Волиньвугілля».

В рамках цієї ж закупівлі підприємлива пенсіонерка також декларувала, що зможе продати спецзагону 70 т вугілля нижчої зольності виробництва свого ж конкурента у цьому тендері – ТОВ «Вуглеторфзбагачення». Але чомусь надала гарантійний лист і договір зовсім з іншим нововолинським ТОВ «Західукрпостач».

Олександр Божко у вугільній галузі з 1986 року. Починав з шахти та дослужився до комерційного директора ДП «Волиньвугілля». Він працював на вугільному держпідприємстві та одночасно займався розвитком власного бізнесу. Спочатку, у 2006 р. зареєстрував підприємцем матір, а потім, у 2010, і сам зареєструвався ФОПом. Теж продавав гірниче обладнання і вугілля.

У 2014 Сторожинецька РДА Чернівецької області придбала в підприємця Олександра Божка кам’яне вугілля одразу для 6 шкіл району без оголошення торгів. Представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України перевірили закупівлю і дійшли висновку про відсутність порушення.

На порталі «Prozorro» немає жодної інформації про участь підприємця Олександра Божка в закупівлях. Однак те, що він продає гірниче устаткування і вугілля журналістам підтвердив нинішній директор ДП «Волиньвугілля», донедавна керівник Олександра Божка, Андрій Пилипюк. Він зазначив, що підприємство купувало у Божків гірниче обладнання і про це є відповідні договори.

Директор також розповів, що держпідприємство продавало Божкам вагони твердого палива. Але це було давно. Нині ж, стверджує Андрій Пилипюк, все йде на енергетику.

На запитання про зарплатню Божка на посадах комерційного директора, заступника начальника, начальника відділу матеріально-технічного забезпечення, тендерних процедур, збуту продукції та транспорту Пилипюк сказав: «Десь від 7 до 10 тис отримував, коли працював начальником відділу».

Божко звільнився за власним бажанням з ДП «Волиньвугілля» у листопаді 2018 р. А цьогоріч відсудив у держпідприємства понад 25 тис грн. за невчасно виплачені нарахування при звільненні.

Олександр Божко є президентом місцевого спортивного клубу греко-римської боротьби, спонсорує його. Разом з матір’ю володіє кількома квартирами в гірничому Нововолинську. Будує готель на території автошколи у селі Нова Лішня Іваничівського району. Божко мав автівку Тoyota Land Cruiser, в якій потрапив у п’яне ДТП. Наразі він їздить на Nissan Patrol, орієнтовною вартістю більше 1 млн грн.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: