• Головна
  • Новини
  • 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18.05.2022, 10:19

18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Сьогодні виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму. У Львові з нагоди цієї дати відбудеться артперформанс Open Sky, головною темою якої стала війна РФ з Україною

Цього дня 1944 радянська влада розпочала операцію з депортації кримських татар, яка тривала до початку червня. Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року. У документі кримським татарам висувалися звинувачення в нібито масовому співробітництві з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни.

За офіційними даними, було депортовано 183 144 особи, а за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46% депортованих. Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

У каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давалося від кількох хвилин до пів години, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар. Більшість майна залишилася і була конфіскована державою.

Традиційно 18 травня в Україні відбуваються заходи із вшанування жертв депортації кримськотатарського народу з Криму, однак цьогоріч на їхнє проведення впливає воєнне вторгнення Росії. 

Проте у Львові сьогодні відбудеться артперформанс Open Sky. Його покажуть відомий український художник-перформер Влодко Кауфман та ГО "Кримський дім у Львові". Під час мистецької дії звучатиме авторська композиція одного із учасників акції – композитора Богдан Сегін.

Мистецька акція відбудеться у Центрі Довженка (проспект Червоної Калини, 81) о 19.00.

"Цією акцією ми хочемо донести до світу, що війна в Україні не просто знищує народ, руйнує міста, але й знищує цінності, які є частиною цивілізованого світу", – зазначає Халіл Халілов, голова ГО "Кримський дім у Львові".

Артакція Open Sky – це частина великого проекту Кримського дому у Львові, в якому митці та мисткині відображають через мистецтво події в Україні, щоб зафіксувати, донести і показати світові трагедію та боротьбу українського народу.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: