14.02.2019, 19:03

В Україну не впустили скандального єпископа УПЦ МП

Прикордонники не пропустили єпископа УПЦ МП Юрія Харона в Україну, заявляючи, що у нього є громадянство кількох країн. Священик всі звинувачення заперечує і обіцяє повернутися в Україну.

В Україну не пустили священика УПЦ Московського патріархату Гедеона (в миру - Юрія Харона).
 
Прикордонники вилучили у Харона український закордонний паспорт і назвали "адептом російського світу".
 
В результаті, Гедеона відправили туди, звідки в Україну він і прилетів - до Франкфурта. Не дозволити депортувати священика спробували народні депутати від Опозиційного блоку - Юрій Мірошниченко та Вадим Новинський, але у них нічого не вийшло.
 
"Кореспондент" згадав, чим саме відомий Гедеон, і з чим пов'язана така позиція влади щодо священика.

Пригоди в Борисполі

За даними СБУ, закордонний паспорт Юрія Харона з 21 січня 2019 року перебуває на обліку втрачених, вкрадених, названих недійсними паспортних документів і підлягає вилученню.
 
За словами речника глави Держприкордонслужби Олег Слободяна, щодо Харона прикордонники виконали доручення одного з правоохоронних органів і "вилучили його український закордонний паспорт, оскільки у даної особи є громадянство кількох країн".
 
"Крім цього, в ході подальшої співбесіди виявилося, що даний громадянин займається антиукраїнською пропагандою і є активним адептом "Русского мира", - зазначив Слободян.
 
Але за це ж просто так не можна вислати людину з країни?
 
"Я перебуваю в аеропорту Бориспіль  на паспортному контролі, де мене не пустили, мотивуючи тим, що громадянство скасовано, недійсне, хоча 15 днів тому я вилітав, і ніяких проблем не було, ніяких рішень судів не було, ні рішення президента не було, просто мотивуючи тим, що мій паспорт нібито був загублений, але заяв я не давав. Релігійний політичний тиск і свавілля, яке сьогодні відбувається в Україні", - зазначив сам Харон.
 
Священик викликав на допомогу нардепів від Опозиційного блоку Вадима Новинського і Юрія Мірошниченка.
 
"Нас як народних депутатів не пропускають, щоб з ним (з Гедеоном) поспілкуватися. Це порушення закону України про статус народного депутата. Я, звичайно, підтримую єпископа Гедеона. Я вважаю, що він не порушував жодного закону", - заявив Новинський.
 
 
До священика нардепів так і не пустили.
 
Вранці в четвер, 14 лютого, Гедеон вилетів зворотним рейсом до Франкфурта.
 
На сторінці священика у Facebook з'явилося повідомлення, "що владику депортували в США" і "вели до літака збройні автоматники, як злочинця".
 
У прикордонній службі цю інформацію спростували, опублікувавши відеозапис відльоту священика.
 
 

Що робив у США?

Два останні тижні єпископ Гедеон знаходився в США, де виступав у Конгресі, повідомив його помічник.
 
"Це політичний тиск, тому що владика Гедеон провів зустріч у Конгресі США, де висловив позицію УПЦ МП, доніс до уряду США наше бачення, яке склалося з порушенням конституційних прав людини - це свобода віросповідання. Було донесено і про випадки побиття священнослужителів, випадки побиття вірян", - розповів протодиякон Антоній.
 
У Facebook опубліковано відео виступу Гедеона в храмі в Сан-Франциско. Виступаючи перед священиками і парафіянами храму, Гедеон розповідав їм про "розкол в Україні та громадянську війну, в ході якої вбивають російських людей, що є одним народом".
 
 
Нардеп Вадим Новинський повідомив, що раніше Гедеон взяв участь в урочистостях з нагоди десятиріччя інтронізації патріарха Московського і всієї Русі Кирила, що проходили в Москві 31 січня.

Чим відомий священик

Юрія Харона звинувачують у самозахопленні землі в історичному центрі Києва під так званий "Десятинний монастир" УПЦ МП.
 
На початку 2000-х церковники почали будівництво на території Національного музею історії України біля фундаменту Десятинної церкви. Спочатку там поставили каплицю, а потім - капітальну дерев'яну будівлю. Дозвільних документів на це немає.
 
Міністерство культури готує судові позови проти забудовників території і вважає каплицю незаконною.
 
"Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушені протиправними діями релігійної громади УПЦ", - відзначають у Мінкульті.
 
Міністерство дало доручення вжити заходів "щодо усунення перешкод для користування земельною ділянкою", "зокрема, шляхом пред'явлення відповідних судових позовів".
 
Кияни зібрали підписи проти забудови Десятинної церкви. Харон був якраз настоятелем цієї самої каплиці УПЦ МП, яка була зведена біля історичної пам'ятки.
 
 
Журналісти з'ясували, що Харон володіє двома квартирами і двома дорогими автомобілями - Porsche Cayenne і Volksvagen Multivan. Вартість машин оцінюють, приблизно, в 1-1,5 мільйонів гривень кожну.
 
"Є у мене що завгодно. Це ж моя особиста справа. Я не питаю, що у вас є. У мене є можливості, у мене є друзі, у мене є фонд. Оформлено на фонд. Люди мені допомагають. Один подарував на день народження, другий... Ну я ж не купив їх за церковні гроші, за свічки. Це ж смішно! Їде собі і їде. Так радій же з цього! Заздрість - страшна річ", - прокоментував настоятель походження автомобілів.
 
Юрій Харон володіє також двома квартирами в Києві. Одна знаходиться на вулиці Луначарського, площею більше 100 кв. м. Друга - на Софійській Борщагівці, площею 57 кв. м.
 
На сайті "Десятинного монастиря" є офіційний прайс-лист з вартістю згадки прихожан у молитвах. Довічно - 500 гривень. Заплатити можна готівкою або банківським переказом.
 
Фото - Кореспондент
 
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: