24.01.2019, 11:59

Трамваї з Берліна у Львові: від піару до криміналу

Через півроку після закупівлі для Львова 30 вживаних німецьких трамваїв, двері яких «не підходять» до міських маршрутів, в експлуатацію введено лише 12 вагонів.

Водночас посадових осіб  «Львівелектротрансу» та Львівської міськради, причетних до реалізації цього проекту, підозрюють у службовій недбалості.

Чому у Львові курсує тільки 12 із 30 куплених берлінських трамваїв

Задуми щодо закупівлі в Берліні вживаних трамваїв львівські чиновники аргументували гострою потребою оновити рухомий склад «Львівелектротрансу».      

При цьому змальовували цей проект як ідеальну картину. Постійно наголошували на тому, що 30 трамвайних вагонів «Tatra KT4D» були придбані за дуже вигідною ціною (18 тисяч євро за одиницю). І навіть якщо врахувати вартість розмитнення, перевезення та переобладнання, то ці вагони  обійдуться «Львівелектротрансу» як один новий трамвай - приблизно в 1,3 млн євро.

Увага також акцентувалася на тому, що закупівля відбулась за європейською процедурою, під чітким наглядом Європейського  банку реконструкції та розвитку. І що всі придбані вагони після капремонту, з повною заміною системи керування, себто, будуть споживати набагато менше електроенергії.  

На вулиці Львова  трамвайні вагони з Берліну, як відомо, мали виїхати  наприкінці минулого року. Про такі плани у вересні 2018 року, зокрема, заявляли тодішній керівник ЛКП «Львівелектротранс» Олег Береза та заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР з питань транспорту Андрій Білий.

Проте станом на сьогодні в експлуатацію введено лише 12 вагонів, які курсують тільки на маршруті №3.

У «Львівелектротрансі» це пояснюють браком візків для адаптації під «місцеву» колію (у Львові вона вужча, аніж в Німеччині), недостатньою кількістю водіїв, що підготовлені наразі для роботи на німецьких трамваях, тривалою у часі обкаткою трамвайних вагонів.

За словами речника ЛКП «Львівелектротранс» Івана Бондара, проблема з візками пов’язана з тим що, в Україні  дуже мало підприємств, які можуть  виготувляти ці пристрої, а також  колісні пари. Тому «Львівелектротранс» не встигає зебезпечувати себе візками та колісними парами. Щодо водіїв, то вони мають обов’язково пройти невелику перепідготовку, оскільки  трамваї, куплені в Берліні,  мають дещо іншу систему керування.

Окрім того, речник комунального підприємства розповів, що від ідеї переобладнати двері у німецьких трамваях (для того, щоб ці вагони  скеровувавити на всі маршрути) довелося відмовитися. Враховуючи, що сенсори, електроніка «там» є по всьому вагону, у тому числі в дверях. І тому до кінця не відомо, як переобладнані двері функціонуватимуть, чи не стануть вони працювати гірше.

«Двері залишаємо такими, якими вони є. Запускаємо вагони на ті маршрути,   де немає підвищених зупинок і де вони можуть курсувати. Сьогодні це  маршрут №3. Невдовзі вагони також виїдуть на маршрут №6. Відбудеться це після того, як закриють на реконструкцію площу Двірцеву, тобто, коли на маршруті №6 не буде жодної підвищеної зупинки», – зазначив Іван Бондар. 

Трохи історії, або як була відкрита кримінальна справа

Договір між ЛКП «Львівелектротранс» та Berliner Verkehrsbetriebe (Берлінським управлінням транспорту) щодо закупівлі  30 вживаних  трамваїв, які до речі, були непридатними до експлуатації згідно норм німецького права, був укладений 13.06.2018 року.

Перші трамвайні вагони до Львова прибули наприкінці липня.  Майже одразу ж після цього  вияснилось,  що на багатьох зупинках вони не можуть відкрити двері – через особливості побудованих платформ. З’ясувалося, що двері в них відкриваються назовні, а на оновлених зупинках більшості маршрутів платформа розташована  на рівні першої сходинки трамваю.

10 серпня, реагуючи на цей очевидний прорахунок, прокуратура Львівської області внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом неналежного виконання службовими особами Львівської міської ради та ЛКП «Львівелектротранс» своїх службових обов’язків при закупівлі 30 вживаних німецьких трамваїв, «технічні характеристики яких не відповідають існуючим у м. Львові маршрутним лініям та платформам зупинок». Йдеться про відкриття кримінального провадженні за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), досудове розслідування у якому було доручено слідчому управлінню ГУ Нацполіції у Львівській області.

Про хід цього слідства, зокрема, відомо таке. На цей час допитані всі посадовці  «Львівелектротрансу» та міської ради, причетні до закупівлі трамваїв. Проведено огляди усіх 30 трамвайних вагонів, призначено товарознавчу експертизу (яка має визначити ринкову вартість трамваїв) та комплексну судову автотехнічну будівельно-технічну експертизу. Її мета - встановити, чи відповідають вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (зокрема, Державним будівельним нормам України) виконані роботи зі спорудження зупинок  з підвищеними посадочними платформами.

Окрім того,  слідчі вивчають  стоси документів. Зокрема, що стосуються  закупівлі ЛКП «Львівелектротранс» вживаної трамвайної техніки впродовж 2016-2018 рр. (в тому числі в Berliner Verkehrsbetriebe), а також, які стосуються  капітального ремонту візків закуплених трамвайних вагонів КТ4, що здійснюється  ТОВ «Технології електротранспорту».

Навіщо Олег Береза підписав договори з харківською «прокладкою»   

Інтерес львівських правоохоронців до співпраці «Львівелектротрансу» з ТОВ «Технології електротранспорту» цілком логічний. З огляду насамперед  на те, що йдеться про фірму-«прокладку», у якої  відсутні власні виробничі потужності та яка фігурує у низці кримінальних проваджень.

Однак все по порядку. ТОВ «Технології електротранспорту» працює через субпідрядника – комунальне підприємство «Салтівське трамвайне депо».

Два договори на капітальний ремонт візків трамвайних вагонів КТ4 з ТОВ «Технології електротранспорту» ЛКП «Львівелектротранс» підписало у  вересні-жовтні 2018 року за  результатами відкритих торгів. Перший – на ремонт та доукомплектування чотирьох ходових візків (на 2,3 млн грн). Сума другого договору становить 5,8 млн грн, за такі кошти виконавець зобов’язався до кінця року відремонтувати 10 трамвайних візків.

Крім ТОВ «Технології електротранспорту» участь у торгах в першому і другому випадку взяла лише одна компанія: комунальне підприємство «Дніпропетровський електротранспорт» Дніпровської міськради: з трохи дорожчими пропозиціями - на майже 8 тис. грн. та майже 23 тис. грн.

Проте найбільш цікавий факт полягає в тому, що «Львівелектротранс» в особі директора Олега Берези  не мав права підписувати договори з цією фірмою.

Тендерний комітет ЛКП «Львівелектротранс» повинен був відхилити пропозицію ТОВ «Технології електротранспорту» як таку, що не відповідала вимогам тендерної документації. Враховуючи, що ТОВ «Технології електротранспорту» не має власних виробничих потужностей,  необхідної кількості працівників відповідної кваліфікації та  що під час торгів  фірма не подала всіх документів, які вимагав замовник. А саме: довідок про наявність обладнання і матеріально-технічної бази та кваліфікованих працівників у формі таблиць з вказанням детальної інформації, як от найменування обладнання, його кількості, імен працівників, їх стажу та інше.

Не було взято до уваги й те, що ця компанія фігурує у низці кримінальних проваджень щодо попередніх підрядів на ремонт трамваїв.

Зокрема, у справі, що розслідується слідчим відділом Камянського ВП ГУНП в Дніпропетровській області - за  ч. 3 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата бюджетних коштів за попередньою змовою групою осіб).

Слідчі встановили, що один із замовників ТОВ «Технології електротранспорту» - комунальне підприємство «Трамвай» у Кам’янському - в 2016 році  уклало з товариством договори на капітальний ремонт 9 трамваїв Т-3. Однак фактично ніякого капремонту здійснено не було, а замість відремонтованих вагонів на КП  «Трамвай» поставили пофарбовані вагони, які раніше експлуатувалися у Чехії. При цьому ціна була завищена на 400-500 тис. грн. за вагон.

Аналогічну справу розслідують харківські правоохоронці, які  підозрюють в одержанні неправомірної вигоди під час проведення капітального ремонту трамвайних вагонів службових осіб місцевого КП «Жовтневе трамвайне депо» та ТОВ «Технології електротранспорту».

У ході слідства було з’ясовано, що в 2016 році КП «Жовтневе трамвайне депо» провело конкурсні торги щодо закупівлі робіт з капітального ремонту трамвайних вагонів типу Т-3 у кількості 50 одиниць. За результатами конкурсів  було  укладено договори з ТОВ «Технології електротранспорту» на загальну суму 67,1 млн. грн. При цьому підрядник не мав необхідної кількості працівників відповідної кваліфікації та досвіду проведення аналогічних робіт.

У подальшому капітальний ремонт трамвайних вагонів не проводився. Натомість було здійснено їх підміну -  за рахунок списаних трамвайних  вагонів, що були придбані у Чеській Республіці у компанії «MVO Invest s.r.o.».

За наявною інформацією, ТОВ «Технології електротранспорту» було зареєстровано в Харкові в 2016 році: якраз напередодні зухвалих «трамвайних» афер. Його власником є Павло Авєр’янов, директором -  Павло Ковтуненко, який  разом з Віктором Манжосом володіє  ТОВ «Віал-Сіко». Манжос відомий тим, що йому  належить одна з найбільших компаній на рекламному ринку України – ТОВ «Віал-Медіа».

Замість епілогу

Що маємо в кінцевому результаті? За «європейською процедурою» для Львова закуплено 30 списаних  німецьких трамваїв, технічні характеристики яких «не підходять» до існуючих маршрутних ліній. Отож, на цей час з горем пополам в експлуатацію ввели тільки 12 вагонів, які курсують лишень на маршруті №3, де немає підвищених зупинок.

Цю оборудку та факти службової недбалості з боку львівських чиновників  вже майже півроку розслідують місцеві правоохоронці. У період розслідування кримінальної справи «Львівелектротранс» в вересні-жовтні 2018 року укладає договори на ремонт трамвайних візків з «кримінальною» харківською фірмою. А вже в  листопаді про свою відставку заявляє директор комунального підприємства Олег Береза.                                                                             

Віктор Корнієнко.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: