• Головна
  • Новини
  • Проект сміттєвого заводу на вул. Пластовій наближається до прокуратури

03.02.2019, 21:54

Проект сміттєвого заводу на вул. Пластовій наближається до прокуратури

Чергова спроба побудувати сміттєпереробний завод у межах Львова для міського голови Андрія Садового може закінчитись пшиком за бюджетні кошти.

Зокрема, 3 лютого, голова Львівської ОДА Олег Синютка зустрівся з мешканцями мікрорайону“Знесіння”, які невдоволені рішенням ЛМР щодо будівництва сміттєпереробного заводу на вул Пластовій, 13.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА. 

Під час зустрічі громада звернулась з проханням запропонувати міській владі альтернативні ділянки для побудови заводу.

У відповідь очільник області зазначив,що Львівська ОДА надавала ЛМР пропозиції понад 17 альтернативних ділянок для будівництва сміттєпереробного комплексу.

«Будівництво заводу в межах “Знесіння” є екологічно не обгрунтованим і господарсько недоцільним, що підтверджується десятками зауважень до звіту з оцінками впливу на довкілля та невдалими прикладами функціонування таких комплексів у Європі. Щодо запропонованих ділянок, то 27 січня 2017 року за результатами наради під головуванням Прем‘єр-міністра міський голова звернувся з листом надати земельну ділянку Яворівської «Сірки» ЛКП «Збиранка», через три дні мною видане розпорядження, яке дійсне і сьогодні про надання ділянки для будівництва та експлуатації комплексу утилізації ТПВ у Яворівському районі. Потім була надана земельна ділянка в Миколаївському районі, ці ділянки міській владі не підійшли. 2 листопада цього ж року ми надіслали перелік земельних ділянок за межами Львова на території області»,- зазначив Олег Синютка.

Зокрема Олег Синютка наголосив, що до 13 лютого Львівська ОДА як орган державної влади скерує лист в Міністерство екології та природних ресурсів України з позицію неможливості будівництва заводу на вул Пластовій,13.

Принагідно нагадаємо передісторію проекту сміттєпереробного заводу у Львові на вул. Пластовій. Отож, як пише Дивись інфо, на певному етапі до проекту будівництва сміттєпереробного комплексу "залучили французьку компанію «Egis» і грант уряду Франції у 650 тисяч євро. Роль «Egis» полягала у розробці проекту рекультивації Грибовицького полігону ТПВ і створенні дорожньої карти будівництва заводу, починаючи з обрання місця. Іноземці наполягали на ділянці, де розміщена ТЕЦ-2 (вулиця Пластова, 125).

Львівське міське КП «Львівтеплоенерго» 20 червня 2017 року підписало договір з ПАТ «Харківське котлобудівельне підприємство «Котлоенергопроект» вартістю майже 5 мільйонів гривень на розробку проектної документації для будівництва сміттєпереробного комплексу продуктивністю 240 тисяч тонн на рік. Однак, як з’ясувалося, свої претензії на ділянку заявили Сороки-Львівські та Муроване.

А вже 21 грудня депутати ЛМР проголосували за виділення іншої ділянки – на території міських очисних споруд на вулиці Пластовій, 13. 19 лютого вже ЛКП «Зелене місто» оголосило новий тендер на розробку проектної документації механіко-біологічного комплексу з перевантаження та переробки ТПВ, вартістю 4,7 мільйона гривень, яке 27 березня виграло ТОВ «Інститут проектування «Комфортбуд», запропонувавши виконати роботи за понад 4 млн 428 тисяч гривень. Згідно з угодою, проект має бути готовий за три місяці.

Та є один нюанс: «Комфортбуд» за час свого існування спроектував понад 550 об’єктів різного складності, але ніколи не мав справи із сміттєпереробними заводами. І найцікавіше – то хто ж фінансує усі ці роботи? Згідно із оптимістичним роликом і заявами ЛМР – Євросоюз. Частково це так, бо гроші, справді, надійдуть з Європи, точніше із Європейського банку реконструкції і розвитку, а, як відомо, що дає банк, то треба повертати, до того ж з відсотками. ЛКП «Зелене місто» візьме на 13 років у кредит 25 млн євро, 20 із яких виділить ЄБРР під 6% на рік, а ще 5 – із фонду чистих технологій ЄБРР під 0,75% річних. Погашати кредит мають двадцятьма рівними піврічними платежами, після завершення трирічного пільгового періоду у 2021 році. Крім цього, з Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля ЄБРР для ЛКП «Зелене місто» виділять грантове співфінансування у сумі 10 млн євро".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: