25.06.2018, 17:13

Перевага для жінок та додатковий заробіток до країни

Напередодні згідно з декретом короля в Саудівській Аравії повністю зняли заборону на водіння для жінок.

Очікується, що це додасть до ВВП країни в цілому $90 млрд до 2030 року

Про це пише Еспресо з посиланням на Bloomberg.

Обмеження діяло з 1950-х років, незважаючи на те, що не було прописане в місцевих законах. Жінки почали відкрито протестувати проти нього з 1990 року, але до 2018 року королівство залишалося єдиною країною світу, де де-факто діяла подібна заборона.

Рішення про скасування обмеження було прийняте у вересні 2017 року, проте вступило в силу тільки 24 червня поточного року.

Скасування заборони є одним з найзначущіших змін в рамках стратегії Vision 2030 проведеної наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бен Сальманом. Як очікується, цей крок підвищить число жінок, які шукають роботу, збільшить розміри робочої сили, доходи населення і обсяг ВВП.

Наразі в Саудівській Аравії економічно активні лише близько 20% жінок, тоді як на 2016 рік середній показник для країн Перської затоки становив 42%. Збільшення участі жінок у робочій силі, за оцінками Bloomberg, дозволить підвищити потенціал економічного зростання на 0,9 процентного пункту в рік.

Наразі переважна більшість жінок в Саудівській Аравії поки не мають водійських прав. Дівчата, які все ж сіли за кермо, за кілька місяців до цього пройшли запропоновані владою курси водіння. За оцінками PwC, до 2020 року права можуть отримати близько 3 млн жінок.

"У жінок буде більше прав і можливостей, вони стануть мобільнішими, і, думаю, з часом будуть активніше брати участь у житті ринку праці. Так що, вважаю, це рішення буде сприяти працевлаштуванню жінок в Саудівській Аравії", - заявив міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх.

"Вторинним наслідком може стати підвищення попиту на бензин", - додав він.

Деякі мешканки Саудівської Аравії сіли за кермо відразу після півночі. Багато хто в свою першу поїздку вранці 24 червня відвіз дітей в школу. У соцмережах з'явилося безліч фотографій і відео на тему скасування заборони.

Фото джерело

 
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: