14.02.2019, 18:17

НАБУ провело обшуки в Нацкомісії з тарифів

Співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) провели обшук у приміщенні Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), повідомила прес-служба регулятора.

«НКРЕКП працює у штатному режимі. Комісія послідовна і відкрита у своїй діяльності і продовжує в рамках законодавства співпрацювати з правоохоронними органами, зокрема з НАБУ. Сьогодні проводився обшук. Комісія виконує всі законні вимоги слідчих», - наголошується у повідомленні, передає УНІАН.

У прес-службі НКРЕКП зазначили, що «комісія і раніше надавала всі документи і всі коментарі у справі, за якою ведеться розслідування. Розраховуємо на об'єктивність і неупередженість».

Як повідомляло видання, у серпні 2017 року Національне антикорупційне бюро України почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили в неї формулу, завищують вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам +»).

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії понесли безпідставні витрати.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула «Роттердам+», що призвела до економічно необґрунтованого збільшення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок».

У жовтні 2018 року НАБУ заявило, що отримало економічний звіт фахівців, який вказує на безпідставність застосування формули «Роттердам +», проте необхідно ще провести експертизу.

При цьому НАБУ повідомило, що встановлена сума незаконно стягнутих, фактично отриманих коштів унаслідок необґрунтованого застосування цієї формули становить 15 мільярдів гривень.

Довідка. Формула «Роттердам +» була затверджена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 року «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Відповідно до неї, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен).

У НКРЕКП заявляли, що така методика розрахунку мала усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбавити Україну проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.

Фото - УНІАН

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: