09.02.2019, 15:06

На Волині породіллі відмовляються від щеплень

Ще три роки тому від вакцинації у перші дні життя відмовлялися 8 із 10-ти батьків. Зараз – кожна друга породілля, повідомив 5 канал.

В країні як не кір лютує, то грип і ГРВІ. Фахівці кажуть, що вакцинація – це правила цивілізованого суспільства. А в Луцьку породіллі масово відмовляються від щеплення новонароджених. Батьки кожного другого з понад 4-х тисяч малюків заборонили вакцинувати своїх дітей від гепатиту Б та туберкульозу. Ці щеплення роблять ще у пологовому. Мотивують своє рішення батьки різними причинами. Медикам лишається тільки застерегти – перебіг обох хвороб може бути дуже і дуже тяжким.

У Яни та Миколи Півнів кілька днів тому народився первісток. І одразу молоді батьки заборонили лікарям пологового робити своєму синові щеплення від туберкульозу і гепатиту Б.

"Ми чекаємо, щоб він підріс, і будемо там далі бачити. Багато в інтернеті навіть пишуть, багато читали, дивилися, що багато хто спочатку не робив. А потім обстежувалися – якщо лікарі дозволяли, то робили. Є багато людей, які не роблять взагалі щеплень і нічого, якось живуть", – пояснює мати новонародженого Яна Півень.

Натомість Катерина Яремчук, не вагаючись, дала згоду на вакцинування своєї новонародженої донечки. Дівчинці вже зробили щеплення від гепатиту Б та туберкульозу.

"Сьогодні нам зробили БЦЖ вже при виписці, вакцину проти туберкульозу, вона також необхідна, адже захворювання на туберкульоз в Україні надзвичайно поширене, так само як і на гепатит Б. Краще дитину свою застерегти з народження, ніж потім лікувати", – розповідає жінка.

Вікторія Федчук також позитивно ставиться до щеплень.

"Консультувалася і з подругами, які раніше народжували, і зі спеціалістами, тому я вважаю, що щеплення необхідне в перші дні дитинки", – каже жінка.

Ще три роки тому від вакцинації у перші дні життя відмовлялися 8 із 10-ти батьків. Зараз – кожна друга породілля. Причини відмов у батьків різні.

"Називають причини щодо своїх віросповідань, є такі випадки. Була тенденція, коли два роки тому не було цієї вакцини більше півроку, на сьогоднішній день ті мами їх так і не провакцинували, і вже їм по 2-3 роки і вони спираються на свій досвід. Не провакцинували – і не захворіли, то може ми другу дитинку і не будемо вакцинувати. Проти туберкульозу відмов до 5%. Він невисокий, але є, з кожним роком він зменшується, люди розуміють, що треба дітей захищати від інфекцій", – розповідає заступниця директора з неонатології Луцького пологового будинку Олена Курак.

Медики переконують: щеплення – єдиний спосіб вберегти дітей від жовтухи та сухот. Ці недуги мають тяжкий перебіг і можуть навіть призвести до смерті.

"Лікування дороговартісне, довготривале, лікарські засоби з побічними ефектами. Але виходу тут немає. Після гепатиту Б може бути порушення функцій печінки. Це є печінкова кома і на жаль, людина помирає", – пояснює директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лещинська.

Медики запевняють: вакцинами забезпечені всі міські пологові будинки. Якщо ж дитина не була щеплена у перші дні народження, це можна це зробити пізніше у педіатра.

5 канал

Фото ілюстративне, автор - Мирослав Пархомик

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: