29.01.2019, 13:27

Марта Пітчук та її українські мурали

Художниця з Івано-Франківська Марта Пітчук разом із чоловіком Юрієм зображає стінописи (мурали) і вкладає у них українські символи. 

Її мурали і мотанки вже популярні у Західній Україні.

– Розкажи нам, Марто, перший мурал - яким він був, де і коли?

Перший мурал – в Івано-Франківську на вул. Миколайчука – ми з моїм чоловіком Юрією Пітчуком намалювали в 2016 році. Оскільки вулиця названа на честь видатного українського актора, то організатори хотіли зобразити саме його. Для ескізу був вибраний образ з кінострічки "Пропала грамота". Відчайдушний козак летить в польоті, тягнеться за грамотою, яка вилітає з його шапки. Порізана композиція створює дисонанс особистості, через який проходить головний герой фільму. Чи зловить він грамоту – залишається інтригою.

– В яких містах чи локаціях було створено інші мурали? Вони були з твоєї ініціативи чи на замовлення?

– Торік ми значно розширили географію муралів, і створили нові розписи у Ворохті, Хмельницькому, Чернівцях та Стрию. В кожному випадку організатори мали свої мотиви, але зазвичай це місцеві активісти, які прагнуть змінити громадський простір додавання нових змістів до звичних сірих локацій.


– Твоя серія "Мотанка" і календар для "Прикарпаттяобленерго". Як вдалося поєднати приємне з корисним?

– Наприкінці 2018 року ми разом з "Прикарпаттяобленерго" організували цікавий проект "Шануємо минуле – оберігаємо сьогодення". Результат - перекидні календарі А2-го формату, щоб кожен охочий міг зробити собі символічний новорічний подарунок – прикрасити свою оселю чи офіс нашою календарною продукцією. 12 місяців, 12 репродукцій моїх мотанок. Завдяки високоякісному друку кожна сторінка створює відчуття присутності у картинній галереї.

Річ у тому, що кожного року компанія обирає гасло року, з яким проживе наступні 365 днів. Девіз 2019 року «Шануємо минуле – оберігаємо сьогодення» поєднав заклик оберігати власні цінності – своє життя, рідний дім, власні мрії і переконання.

Власне, у контексті обраного девізу було розроблено набір корпоративної іміджевої продукції, родзинкою якого став ексклюзивний настінний календар, складений за моїми картинами із серії «Мотанка».

Власне, що у прагненні «оживити» минуле та надати йому рис сучасності на полотні я вже декілька років втілюю образ сакральної ляльки-мотанки, яка впродовж століть була і залишається символом родової пам’яті.

Дуже рада, що ці роботи набули широкого розголосу і що вдалось втілити таку цікаву співпрацю з нашими енергетиками.

– Марто, дякую за цікаву розмову. Нехай твої мурали ширяться Україною! А тобі – успіхів і натхнення!

Розмову вела Оксана КРИШТАЛЕВА, Львів – Івано-Франківськ.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: