18.02.2019, 15:17

Луценко розповів, що вважається підкупом виборців

Агітаційні з матеріали без вихідних даних, а також підкуп виборців є неприпустимими. Про це сказав генпрокурор Юрій Луценко під час координаційної наради з приводу забезпечення законності під час виборів президента.

"Неприпустима будь-яка агітація без вихідних даних. Якщо поліція виявляє такі випадки, має бути там же на місці виписаний адміністративний штраф. Якщо людина не припиняє своєї незаконної діяльності, має бути викликана спецгрупа, людина має бути затримана й доставлена у райвідділ з подальшими процесуальними діями. Але тільки якщо людина не зупинилася в порушенні закону", - сказав він.

За словами посадовця, правоохоронцям не слід повторювати помилки, які сталися на сході України, коли агітаторів просто "загрібали" в автозак і везли в райвідділ. Генпрокурор наголосив, що адмінпорушення треба фіксувати і виписувати штрафи, а "затримання в цьому випадку не працює".

Луценко також зазначив, що органи самоврядування не мають права брати гроші за розміщення агітаційних наметів.

"У нас Чернівці вирішили трохи підзаробити на цьому. Це незаконно. В Луганській області поліція чомусь вважає, що потрібен дозвіл міськради на встановлення агітаційних наметів. Це також не відповідає закону. Завдання поліції одне - перевірити, чи подана заявка на намет в орган місцевого самоврядування, і чи вся продукція має вихідні дані. Інших вимог до учасників процесу бути не може", - сказав він.

За словами генпрокурора, підкупом виборців є все, крім сувенірів із партійною символікою та агітаційної літератури. Він наголосив, що роздача грошей, цінних подарунків, продуктових наборі, окулярів виборцям і агітаторам заборонена.

"Якщо ми отримуємо сигнал, що десь підкуповують виборців, Національна поліція має право затримувати людину, яка щойно вчинила злочин, або вчиняє. Якщо йдеться про закрите приміщення, поліція має право заходити туди, але прокуратура потім іде в суд щодо законності цього – тож узгоджуйте свої дії з органами прокуратури. Перевірте, чи не є це приміщенням народного депутата, бо до них ми не маємо права заходити взагалі – без рішення Верховної Ради", - сказав він.

Генпрокурор також зазначив, що неприпустимо голосувати за громадянина, який перебуває за кордоном. Посадовець повідомив, що на день виборів усі списки відсутніх в країні виборців мають бути передані правоохоронним органам.

"Голосування за мертвих теж легко вичислити. Для цього необхідно звірити реєстри виборців і померлих громадян", - додав він.

Укрінформ

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: