11.02.2019, 17:55

Душ і ванна для львівських породіль недоступні

Київська громадська організація «Природні права України» провела опитування львівських породіль за 2018 рік.

Про це йдеться на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради.

У повідомленні сказано, щозагалом у Львівській області за всіма показниками, які досліджувались, помітна позитивна динаміка.

«У Львівській області є певні позитивні зрушення. Ми запитували про ставлення медичного персоналу до породіль, чи були вони достатньо ввічливими? Загалом, понад 80% жінок зазначили, що у пологових були хороші побутові умови. Проте все ще залишається понад 20%, які залишились незадоволені чистотою та доступністю туалетів та душових кімнат, наявністю цілодобової гарячої води та харчування. Лише 3,5%, львівських породіль змогли ?скористатися душем або ванною? під час пологів. Також майже 90% жінок зазначають хороший стан допоміжних засобів в пологовому залі, ліжечок для немовлят. Загалом, картина хороша, але ще є куди рости" , - повідомила співзасновниця ГО “Природні Права Україна” Анна Петровська.

За словами Анни Петровської, неможливість офіційно сплачувати за гарантовано якісні медичні послуги в пологових закладах турбує жінок найбільше, на другому і третьому місцях – комфорт і технічне забезпечення. Оцінюючи побутові умови пологових будинків, більшість жінок визначили їх як «задовільні», «добрі» і «дуже добрі». Найбільше жінки скаржились на відсутність чистоти та доступність душових і туалетів, а також якість харчування.

Водночас начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зубподякував членам громадських організацій за співпрацю і відмітив, що результати опитування визначають позитивні і негативні тенденції, які є в пологових відділеннях.

«Назагал ці показники є добрими – 75-89% жінок є задоволені. В більшості критеріїв є приріст 2-3 %, або 4-5 %. Це означає, що робота все ж проводиться, і ми досягаємо бажаних результатів. Мене особисто хвилює питання щодо належної якості комунікації між пацієнтками і медичним персоналом. Таке могло бути в 70-тих роках минулого століття, а в наші дні – це неприпустимо.      

Також мене турбує питання недотримання теплового ланцюжка, зокрема у 3-й міській лікарні. Можливо, нечітко було сформульоване питання в опитуванні. Думаю, що справа не в жінках, а в персоналі, який не завжди дотримується вимог для збереження теплового ланцюжка. Я вже надав відповідні доручення щодо посилення уваги до пологового процесу. Підсумовуючи, скажу, що знаючи ситуацію в пологових в Україні, я вважаю, що це добрі результати, динаміка в порівнянні з іншим роками є. Проте є певні напрями, які треба покращувати».

 На думку Андрія Васька, заступника директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА, ситуація у пологових відділеннях покращується.

«Вагітні жінки тепер розцінюються не як пацієнтки, а як партнерки в цій справі. І лікар є не керуючий, а допоміжний. У тих процесах, де лікар потрібен, він втручається, а в більшості випадків є гарантією безпеки. Звичайно, що психологічна безпека і комфорт жінки від приймального відділення і закінчуючи випискою, є запорукою успіху. І беззаперечно, якщо жінка є спокійною, лікар правильно комунікує, результат буде позитивний. Тому, окрім медичних знань, нашим лікарям потрібні знання з комунікації. І такі опитування – це можливість нашим лікарям побачити себе зі сторони».

«Мова йде про гуманізацію пологів, - вважає Ігор Потапов, головний акушер-гінеколог Львівської області. - Цей процес почався із запровадження партнерських пологів, спільного перебування матері і дитини та з питання дотримання теплового ланцюжка.  Спочатку ці процеси отримували певний спротив, бо медики втрачали монополію розпоряджатись долею вагітної і її дитини. Але тепер потрохи вийшли на рейки співпраці. За даними 2018 року - 68% пологів партнерські, 100 % - спільне перебування матері і дитини. Практично всі пологові лікарні мають назву «Лікарня, доброзичлива до дитини». Думаю, що опитування, яке проводилось корисне насамперед для лікарів і керівництва лікарень, бо дає можливість шукати шляхи для покращення ситуації».   

За результатами опитування породіллі озвучили ті зміни, які могли б на їх думку суттєво покращити пологову допомогу. На першому місці: жінки хочуть офіційно сплачувати за гарантовані якісні послуги, також більш комфортні умови та краще технічне обладнання та забезпечення, більш доброзичливе і уважне ставлення медичного персоналу до породіль та покращення комунікації. Серед рекомендацій - партнерська підтримка під час пологів, позиція пологів на спині і дотримання теплового ланцюжка – це ті питання, які ще потребують додатково уваги. 

Насамкінець Юлія Гвоздович наголосила, що на ці зміни не потрібно витрачати додаткові кошти, а просто треба вчинити певні управлінські рішення, провести роз’яснення з медичним персоналом, щоб жінки почувались комфортніше.

З анкетої можна ознайомитися за посиланням.

Довідка.

Анонімне онлайн опитування жінок, що народили у пологових будинках, проводять щорічно? з метою вивчення задоволеності жінок пологовою допомогою, рівня дотримання протоколів Міністерства охорони здоров’я України і ситуації з дотриманням прав жінок під час пологів та змін, які відбуватимуться. Анкетування проводилося з 19 листопада по 20 грудня 2018 року. Всього було опитано  818 жінок.

Фото - 24 канал

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: