• Головна
  • Новини
  • Європейська ракета з українським двигуном вивела на орбіту супутник

22.03.2019, 22:19

Європейська ракета з українським двигуном вивела на орбіту супутник

З космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся успішний пуск ракети-носія легкого класу Vega з італійським супутником дистанційного зондування Землі PRISMA.

Ракету- носій Vega розробило Європейське космічне агентство (ESA) разом з Італійським космічним агентством (ASI) для доставляння на низьку навколоземну орбіту вантажів масою від 300 до 1500 кілограмів (залежно від параметрів орбіти).

Для верхнього (четвертого) ступеня цієї ракети конструкторське бюро «Південне» розробило, а Південьмаш виготовив маршовий двигун РД-843.

Успішному запуску космічного апарата сприяла у тому числі і надійна робота українського двигуна РД-843, який згідно із програмою польоту спрацьовував три рази.

PRISMA – малий супутник італійського космічного агентства, який використовуватиметься для спостереження Землі. Основне завдання апарата – продемонструвати роботу нового потужного електрооптичного інструменту, який містить гіперспектральний прилад і чорно-білу камеру. Гіперспектральний прилад проводитиме спостереження у 239 спектральних діапазонах: від видимого і близького інфрачервоного (VNIR) до короткохвильового інфрачервоного (SWIR). PRISMA допоможе в моніторингу сільськогосподарських і водних ресурсів, екологічної обстановки.

Маса супутника становить 879 кг. Його виведено на сонячно-синхронну орбіту заввишки 614 км. Очікуваний строк роботи – 5 років.

Запуск із Куру став 14 стартом ракети Vega за останні сім років. PRISMA став 70-м супутником, запущеним французькою компанією.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: