• Головна
  • Новини
  • Тернопільські печери претендують на включення до Списку ЮНЕСКО

20.03.2019, 12:57

Тернопільські печери претендують на включення до Списку ЮНЕСКО

На Тернопільщині налічується більше сотні печер. Як стверджують вчені і спелеологи, досі відкрита лише п’ята частина підземних лабіринтів, утворених мільйони років тому.

Україна запропонувала включити природні лабіринти печер Тернопільщини до переліку всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Як повідомили в прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України, в даний час проведені попередні консультації з Інститутом геологічних наук України і вже формується склад робочої групи, яка буде займатися цим питанням. Повідомляє Зручно.travel.

В листопаді за рішенням Тернопільської ОДА було проведено засідання робочої групи з розвитку заповідної справи за участю вчених, спелеологів і екологів, де було прийнято рішення підтримати ініціативу Мінприроди щодо включення печер до Списку ЮНЕСКО і почати підготовчі роботи.

"Тернопільщина відома всьому світу своїми унікальними природними об’єктами. Подібної системи печер більше немає на Європейському континенті. Схожі печери є тільки на території Сполучених Штатів Америки. Думаю, нікого не треба переконувати, що такі об’єкти природи насправді належать не одній країні, а є природним багатством людства, тому ми ініціювали внесення тернопільських печер до переліку об’єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО", – зазначив міністр Остап Семерак.

Згідно з процедурою, об’єкт можуть включити до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, тільки після внесення його до Попереднього списку об’єктів всесвітньої спадщини.

У цьому Списку на сьогоднішній день знаходиться 15 українських об’єктів культури і природи, серед яких історичні центри міст Одеси і Чернігова, каньйон Кам’янця-Подільського і Бахчисарайський палац.

На Тернопільщині налічується більше сотні печер. Як стверджують вчені і спелеологи, досі відкрита лише п’ята частина підземних лабіринтів, утворених мільйони років тому. У них є сталактити і сталагміти, химерні колони, натічні форми на скелях, озера. Довжина однієї з печер – "Оптимістичної", відкритої в 1965 році, – досягає 260 кілометрів. Вона занесена в Книгу рекордів Гіннесса як найбільша в світі гіпсова печера і як друга за довжиною печерних ходів. На першому місці – печерна система Мамонтова-Флінт-Рідж в США.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: